Robert Božič
Boštjan Smole
Alen Salihović

Pravica do svobode govora samo za nekatere?

18.09.2018, 09:46 Marjana Debevec

Znani so datumi obravnav procesa proti p. Tadeju Strehovcu zaradi očitkov spodbujanja sovraštva, nasilja oziroma nestrpnosti na portalu 24kul.si. Proti njemu bo nastopilo 15 prič, medtem ko ne bo smel podati mnenja niti en sodni izvedenec, ki ga je predlagal dr. Strehovec. Sodni proces bo potekal od 10. oktobra do 16. novembra na okrajnem sodišču v Ljubljani. V tem času se bo zvrstilo 6 obravnav.

Na obravnavah bo proti dr. Tadeju Strehovcu nastopilo Državno tožilstvo in še 15 prič, medtem, ko se bo dr. Strehovec zagovarjal samo s pomočjo odvetnika, saj je sodnica Špela Kukovec prepovedala, da bi na obravnavi sodelovala dva strokovna izvedenca, ki ju je predlagal dr. Strehovec.

Za tožilstvo je sporen članek z naslovom »Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov.« Po molitvi pred ljubljansko porodnišnico spomladi leta 2016, je 163 posameznic in posameznikov ter 13 organizacij na pristojne državne predstavnike in institucije poslalo pobudo za zaščito ustavnih pravic žensk v Sloveniji.

Seznam podpisnikov je prva objavila Mladina, problem pa je nastal, ko se je ta seznam pojavil na spletnem portalu 24kul.si. »Po mojem mnenju je glavni namen sodnega postopka en sam: omejiti in sankcionirati govor v podporo pravici nerojenih otrok do življenja ali drugače rečeno utišati katoličane, ko gre za razprave v javnosti na temo splava oziroma ko gre za molitev za nerojene otroke«, je pojasnil p. Strehovec.

V tem času se bo zvrstilo 6 obravnav in sicer:

- 10.10.2018, ob 10:00 uri;

- 12.10.2018, ob 11:00 uri;

- 19.10.20182 ob 10:00 uri,

- 24.10.2018, ob 10:00 ur;

- 7.11.2018, ob 10:00 uri;

- 16.11.2018, ob 10:00 uri.

KO SE OTROKOM VSILJUJE ATEIZEM

Nekaznovano pa lahko določene interesne skupine, kot je Amnesty international, po javnih šolah širijo svojo ateistično ideologijo. Tako se je zgodilo v Škofji Loki, ko so prvošolcem brezplačno delili knjigo z naslovom Pomisli. Oglasila se nam je zaskrbljena mati Lucija.

»Površno gledano knjiga govori o miru, nekoliko natančneje prebrano pa vsebina pod krinko graditve miru pravzaprav širi vrednote, ki so ravno nasprotne tem, za katere si z možem prizadevava pri vzgoji najinih otrok. Čeprav gre za (zelo svoboden) prevod pesmi Imagine Johna Lennona, vsebina ni na mestu za prvošolskega otroka, ker ga zmede v njegovem dojemanju sveta in tega, kar je že spoznal (ni nebes, ni pekla, ni vere, izražanje relativizma do vsega in vseh).

Tudi ateizem je vera, ker je osebna odločitev o lastni neveri in je le ena od možnih človekovih opredelitev. Nikakor pa ni sprejemljivo ponujati šestletnemu otroku "instant" odgovorov na pomembna filozofsko-eksistencialna vprašanja kot sta vprašanji »od kod in čemu vse, kar je«.

Zato starši želijo, da v prihodnje nepooblaščene organizacije za vzgojo in izobraževanje ne bodo imele dostopa do otrok brez njihove predhodne vednosti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. trpi za hudo okužbo na obrazu

Upokojeni papež Benedikt XVI. trpi zaradi virusne okužbe na obrazu, kar mu povzroča hude bolečine, stanje pa se je poslabšalo po smrti brata Georga. O tem danes poroča nemški časnik Passauer Neue ...

Duhovniki (photo: Cathopic) Duhovniki (photo: Cathopic)

Se bodo mladi fantje odzvali Božjemu klicu?

V teh dneh na novo poslanstvo odhajajo novomašniki, obenem pa se odpirajo vrata tistim fantom, ki čutijo, da jih Bog kliče v duhovništvo, ali pa se sprašujejo, če je to njihova pot. Lansko leto ...

Kavčič: 'Verni ljudje se blagoslovljene vode premalo poslužujejo. Eksorcist ima vedno križ, da ima Jezusa stalno pred sabo.'  (photo: Myriam Zilles / Pixabay) Kavčič: 'Verni ljudje se blagoslovljene vode premalo poslužujejo. Eksorcist ima vedno križ, da ima Jezusa stalno pred sabo.'  (photo: Myriam Zilles / Pixabay)

Delovanje zla in eksorcizem: klicanje duhov ni hec!

Naš sogovornik je bil župnik iz Šmarij pri Kopru Janez Kavčič, ki je v koprski škofiji eden od duhovnikov, ki se ukvarja z eksorcizmom. Razložil je, kako zaznati delovanje zla pri mladih, kaj vse ...