Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
SDM, 2016 (foto: Radio Vatikan)
SDM, 2016

Papež januarja z mladimi v Panamo

Svet | 11.07.2018, 10:11 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo januarja prihodnje leto potoval v Panamo, kjer se bo udeležil svetovnega dneva mladih, so potrdili iz Vatikana. To bo že tretji svetovni dan mladih za papeža Frančiška; udeležil se je namreč srečanja v Braziliji leta 2013 in na Poljskem leta 2016.

Frančiška so vabili, naj se med potjo v Panamo ali nazaj proti domu ustavi tudi v El Salvadorju, kjer naj bi molil na grobu umorjenega nadškofa Oscarja Romera, ki ga bo oktobra v Vatikanu razglasil za svetnika. Vendar pa vatikanska izjava postanka v Salvadorju ne omenja.

V Panami naj bi Frančišek blagoslovil kolonialno baziliko, ki je bila pred kratkim obnovljena. Panamski prireditelji SDM pa si želijo, da bi papež lahko obiskal tudi tamkajšnje bolnike in uboge ter ljudi z obrobja družbe.

Dogodka se nestrpno veselijo tudi v Društvu SKAM. Slovenski predstavniki so bili že minuli mesec v Panami, kjer so začeli priprave za organizacijo. V društvu vabijo k udeležbi mlade med petnajstim in petintridesetim letom ter sporočajo, da se prvi rok za prijave zaključi že to nedeljo. Kdor se želi prijaviti v drugem roku, lahko to stori do 15. oktobra.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.