Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Janša: Teče druga polovica kroga obupanih, ki skušajo obstati na oblasti

Slovenija | 03.08.2018, 00:32

Globoki državi je v interesu scenarij, kot se odvija zdaj. Tako dogajanje, povezano s sestavljanjem koalicije petih strank pod okriljem Marjana Šarca, vidi presednik zmagovalke junijskih parlamentarnih volitev Janez Janša. V pogovoru za naš radio je ugotavljal, da se bodo tisti, ki vlečejo niti iz ozadja, v drugi polovici kroga obupanih, kot je poimenoval drugi poizkus iskanja kandidata za mandatarja, trudili dobiti podaljšek oblasti za vsako ceno. Tega, da bi jim lahko uspelo, ne izključuje, a ni pretirano zaskrbljen.

Po Janševih besedah je bilo že takoj, ko so bili znani rezultati zadnjih predčasnih parlamentarnih volitev, jasno, da bo globoka država naredila vse, da dobi marionetno vlado po svoji meri. "Tako kot vedno," je dodal. Ker se ni izšlo po pričakovanjih, šov še traja.

Ni panike, saj ne bo trajalo dolgo

Kot je spomnil, je po pogovoru pri predsedniku države Borutu Pahorju ocenil, da nima smisla zapravljati časa, saj je v teku poskus oblikovanja de facto nestabilne, šibke vlade. Ponovil je tudi, da bo priložnost za vlado, ki bo dejansko lahko delala za dobro Slovenije, nastopila šele ob propadu vseh poizkusov za vzpostavitev vlade, ki bo zgolj služila za kuliso tistim, ki dejansko upravljajo s Slovenijo. "Krog in pol tako imenovanih sredinskih poizkusov je za nami, zdaj teče še ena polovica tako imenovanega kroga obupanih, ki si trudijo zagotoviti podaljšek oblasti za vsako ceno. Ni rečeno, da to ne bo uspelo, saj so silnice, ki vlečejo v to smer, močne, a zagotovo to ne bo dolgo trajalo, tako da ni nobene panike.«"

Pogajanja peterice s Šarcem na čelu so, tako Janša, farsa. "Popolnoma jasno je, da nekih stvari, predvsem zaradi tega, ker je Slovenija članica Evropske unije in Nata, ni mogoče dati skupaj."

Kdo želi "dvakrat privezano vlado"?

Globoka država je po Janševem mnenju zainteresirana prav za oblikovanje "dvakrat privezane vlade" - z vplivom in zaledjem tistih, ki niso nastopili na volitvah, a bi radi vladali v strankah tako imenovanega peterčka, ki tvori eno levico, ter z nujno podporo iz formalne opozicije s strani druge, fanatične Levice, katere glasove bo potrebovala pri ključnih aktih. "Dvojni nadzor tistih, ki na volitvah niti niso nastopili, je veličastna želja." Kot je opozoril Janša, takšna vlada ne more narediti ničesar. Nekaj časa je lahko fasada, vendar je ta kratkotrajna.

Stranski učinek politike izključevanja so mladi petelinčki, ki kikirikajo vsak v svojo smer

Poudaril je tudi, da njegova SDS ni pripravljena sestavljati koalicije iz strahu pred novimi predčasnimi volitvami. Zavračanje sodelovanja z njo je, kot trdi Janša, posledica želje tistih, ki vladajo brez volitev, da imajo vsaj ključno vlogo v vladi stranke, ki niso suverene in delajo po njihovem diktatu. "Vedeli so, da močne stranke v koritarsko razpršeni levi sceni ne bodo mogli sestaviti ali spraviti prek volilnega praga, zato so strategijo gradili na izključevanju. A takšna negativna politika, ki nima nobene zveze z dejanskimi razmerami in problemi, s katerimi se sooča Slovenija, ima tudi stranske učinke. Eden teh je, da imajo zdaj na svojem gnojišču kup mladih petelinčkov, ki kikirikajo vsak v svojo smer in jih samo od daleč ni mogoče vedno pravočasno in učinkovito usmerjati."

V takšno stanje je, tako Janša, pripeljal način vladanja iz ozadja, ki ga omogoča zdajšnji volilni sistem in po njegovem prepričanju praktično v veliki meri vodi v izničenje ljudske volje. "Kot vidimo zdaj, lahko pripelje v situacijo, ko vlado skušajo sestaviti absolutni poraženci volitev." Janša verjame, da so nove predčasne volitve neizogibne, čeprav si jih nihče ne želi, a bo leva scena, ki se je znašla v strašni zagati, sodbo ljudstva, ki bo precej bolj neusmiljena kot 3. junija, poizkusila odložiti kolikor se le da.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.