Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nuncij v Siriji kritičen do nenehnih nesoglasij v Varnostnem svetu

Svet | 12.04.2018, 15:40 Petra Stopar

Minilo je pet dni od domnevnega kemičnega napada na sirsko mesto Duma, krivec poboja v uporniški enklavi pa ostaja neznan. Zahod s prstom kaže na sirski režim in Rusijo, ta pa na upornike. Potem ko je tudi v najvišjem mednarodnem varnostnem organu propadlo sprejemanje resolucij o odzivih na napad, je generalni sekretar Združenih narodov Antonito Guterres stalne članice Varnostnega sveta posvaril pred tem, da bi stvari izšle izpod nadzora. Ameriški predsednik Donald Trump bi se namreč sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu rad maščeval z raketnim napadom. Kot pravi, lahko do njega pride kmalu. Dogajanje spremlja apostolski nuncij v Siriji, kardinal Mario Zenari. Za agencijo AsiaNews je povedal, da »obžalovanja vredna« in »nenehna nesoglasja o Siriji« kažejo na konec Združenih narodov.

Besede vatikanskega diplomata v Siriji agencija AsiaNews označuje za zelo ostro obtožbo, saj kot je dejal, so »nenehna nesoglasja« v Varnostnem svetu Združenih narodov »obžalovanja vredna«, ker dejansko »preprečujejo kakršenkoli poskus rešitve konflikta in iskanja stabilnega in trajnega miru v Siriji«. V pogovoru za omenjeni portal je izrazil svoje strahove za prihodnost naroda, ki trepeta na robu odprte vojne med svetovnimi silami z nasprotnimi interesi in zavezništvi. Sredi naraščajočih obtožb in nasilja po mnenju kardinala Zenarija ostaja najpomembnejši poziv k miru s strani papeža Frančiška, ki se je v zadnjih dneh vrnil k molitvi za Sirijo.

Nuncij je obsodil »nesprejemljive razdore znotraj organizma, katerega naloga je preprečevanje konfliktov in iskanje miru za vsako ceno«. Zadnjega od takšnih »nesoglasij« smo lahko videli le nekaj dni nazaj v Varnostnem svetu, »ko bi bilo treba sprejeti pomembne ukrepe za preprečevanje nadaljnjih napetosti«. V sedmih letih od začetka sirske vojne pa je bilo v Varnostnem svetu izglasovanih »na ducate vetov v trenutkih, ki so bili ključni za prihodnost države«. Največkrat sta se teh vetov, ki so blokirali mednarodne resolucije, posluževala prav Washington in Moskva.

Po Zenarijevih besedah to kaže na »popoln neuspeh« Združenih narodov, ko gre za Sirijo. Organizaciji je uspelo sprejeti le »obrobne ukrepe«, ki se nanašajo na humanitarne konvoje, ki so pomoč v državo pripeljali preko jordanske ali turške meje, kar pa je po nuncijevi oceni »premalo«.

Svet, Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...