Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Zver od sestanka Slovenije in Hrvaške v Bruslju ne pričakuje veliko

Slovenija | 11.04.2018, 16:53

Tako Slovenija kot Hrvaška nameravata 2. maja v Bruselj poslati svoje predstavnike, ki bodo Evropski komisiji pojasnili stališča o arbitražni razsodbi o meji med državama. Kot je znano, je Ljubljana sprožila postopek proti Zagrebu zaradi nespoštovanja lanske odločitve iz Haaga, sestanek je posledica te poteze. Južna soseda se mora odzvati tudi pisno. Sporočila je, da bo to storila do prihodnjega torka, vztrajala bo, da ne krši prava Evropske unije.

Evropska komisija je po pismu, ki ji ga je marca predala Slovenija, včeraj določila datum ustne obravnave, na kateri naj bi Slovenija in Hrvaška predstavili vsaka svojo plat zgodbe o reševanju mejnega spora. Medtem ko naš zunanji minister Karl Erjavec sestanek razume kot poskus prepričati Zagreb, naj spoštuje in uresniči lansko odločitev Haaga, je evropski poslanec iz vrst Evropske ljudske stranke dr. Milan Zver za naš radio opozoril, da Bruselj tako le sledi pravilom. "Mislim, da želi Evropska komisija na tehnični in strokovni ravni dobiti še nekatera pojasnila z obeh strani."

Od srečanja, na katerega bo Evropska komisija poslala svoje uradnike, ne pričakuje veliko. "Dejstvo je, da je Evropska komisija Sloveniji dala vedeti, da naša mejna zgodba s Hrvaško v tem trenutku ni prvorazredna tema. Glede na to, da bo Evropska komisija isti teden dala ven finančni načrt za naslednjo finančno perspektivo, bo spor med Slovenijo in Hrvaško ostal ob robu dogajanja." Dr. Zver niti ne razume, kaj Slovenija pravzaprav želi doseči. "Evropska komisija je že dala svoje stališče, nikakor pa ne more rešiti mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško. Lahko ju le spodbudi k večji medsebojni aktivnosti."

Kot je poudaril dr. Zver, brez pogajanj med državama ne uresničitev arbitražne razsodbe ne rešitev meje z južno sosedo ne bosta mogoči. Za to obe potrebujeta vladi, ki bosta pokazali voljo. "Dokler slovenska in hrvaška vlada ne bosta razumeli, da morata sami konkretno rešiti na stotine odprtih vprašanj, dokler ne bo volje in pripravljenosti, da se to stori, ne bo implementirana arbitražna razsodba in ne rešeno vprašanje meje med državama," je prepričan Zver.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...