Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc
Tipi podnebja v Sloveniji (foto: arso.gov.si)
Tipi podnebja v Sloveniji

V zadnjih 50 letih pri nas višja temperatura zraka in pogostejše obilne padavine

Slovenija | 11.03.2018, 08:45

Štirinajst članic Evropske unije se je zavzelo za krepitev podnebnega financiranja znotraj prihodnjega večletnega skupnega proračuna. V posebni izjavi so pozvale k ohranitvi zaveze, da je treba najmanj petino proračuna nameniti za projekte, katerih namen je uresničiti podnebne cilje. Med podpisnicami je tudi Slovenija. V zadnjega pol stoletja v naši državi zaznavamo višjo temperaturo zraka, pogostejše vročinske valove in obilne padavine.

Štirinajst članic Evropske unije opozarja, da ta zaveze o najmanj 20-odstotni porabi skupnega proračuna za podnebne cilje po napovedih ne bo uresničila, zato jo želi ohraniti. Med konkretnimi projekti, ki bi jih povezava morala podpreti, pobudnice poudarjajo naložbe v raziskave in inovacije ter trajnostno infrastrukturo, na primer v energetskem in prometnem sektorju ter pri stavbah. Države so se povezale v neformalno skupino za zeleno rast, poleg Nemčije, Avstrije, Belgije, Danske, Finske, Francije, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Portugalske, Španije, Švedske in Združenega kraljestva je v njej tudi Slovenija.

Naša agencija za okolje je prav v preteklih dneh predstavila projekt, znotraj katerega je spremljala podnebje Slovenije v obdobju med letoma 1961 in 2011. Analizirala je različne podatke, vključenih je bilo več kot 300 meteoroloških postaj.

In ugotovitve?

Povprečna temperatura zraka se v vseh letnih časih povišuje. Kot je poudaril klimatolog Gregor Vertačnik, je to najbolj opazno poleti in spomladi. "Približno štiri desetinke stopinje Celzija na desetletje, kar pomeni, da se je Slovenija v 50 letih v teh dveh letnih časih segrela za dve stopinji Celzija." Toplejše so tudi zime, povečujejo se ekstremi. "Vročinskih valov je zaradi toplejših poletij vse več, imamo tudi daljše vročinske valove. Po drugi strani imamo zaradi milejših zim manj hudega mraza. Pri padavinah imamo zaradi vse toplejšega ozračja pogostejša in močnejša obdobja res obilnih padavin, a so statistično gledano spremembe tu manj značilne kot pri temperaturi zraka."

Nekoliko izstopa letošnja zima, ki je v zadnjih dneh beležila enega najhladnejših obdobij v zadnjih 20 letih. "Ta zima ima nenavaden potek. Na začetku je bil december temperaturno še dokaj zmeren, morda nekoliko pretopel, bil je zelo bogat s padavinami. Potem smo imeli enega najtoplejših januarjev do zdaj. Februarja pa se je vreme popolnoma obrnilo," je pojasnil Vertačnik.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...