Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Tipi podnebja v Sloveniji (foto: arso.gov.si)
Tipi podnebja v Sloveniji

V zadnjih 50 letih pri nas višja temperatura zraka in pogostejše obilne padavine

Slovenija | 11.03.2018, 08:45

Štirinajst članic Evropske unije se je zavzelo za krepitev podnebnega financiranja znotraj prihodnjega večletnega skupnega proračuna. V posebni izjavi so pozvale k ohranitvi zaveze, da je treba najmanj petino proračuna nameniti za projekte, katerih namen je uresničiti podnebne cilje. Med podpisnicami je tudi Slovenija. V zadnjega pol stoletja v naši državi zaznavamo višjo temperaturo zraka, pogostejše vročinske valove in obilne padavine.

Štirinajst članic Evropske unije opozarja, da ta zaveze o najmanj 20-odstotni porabi skupnega proračuna za podnebne cilje po napovedih ne bo uresničila, zato jo želi ohraniti. Med konkretnimi projekti, ki bi jih povezava morala podpreti, pobudnice poudarjajo naložbe v raziskave in inovacije ter trajnostno infrastrukturo, na primer v energetskem in prometnem sektorju ter pri stavbah. Države so se povezale v neformalno skupino za zeleno rast, poleg Nemčije, Avstrije, Belgije, Danske, Finske, Francije, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Portugalske, Španije, Švedske in Združenega kraljestva je v njej tudi Slovenija.

Naša agencija za okolje je prav v preteklih dneh predstavila projekt, znotraj katerega je spremljala podnebje Slovenije v obdobju med letoma 1961 in 2011. Analizirala je različne podatke, vključenih je bilo več kot 300 meteoroloških postaj.

In ugotovitve?

Povprečna temperatura zraka se v vseh letnih časih povišuje. Kot je poudaril klimatolog Gregor Vertačnik, je to najbolj opazno poleti in spomladi. "Približno štiri desetinke stopinje Celzija na desetletje, kar pomeni, da se je Slovenija v 50 letih v teh dveh letnih časih segrela za dve stopinji Celzija." Toplejše so tudi zime, povečujejo se ekstremi. "Vročinskih valov je zaradi toplejših poletij vse več, imamo tudi daljše vročinske valove. Po drugi strani imamo zaradi milejših zim manj hudega mraza. Pri padavinah imamo zaradi vse toplejšega ozračja pogostejša in močnejša obdobja res obilnih padavin, a so statistično gledano spremembe tu manj značilne kot pri temperaturi zraka."

Nekoliko izstopa letošnja zima, ki je v zadnjih dneh beležila enega najhladnejših obdobij v zadnjih 20 letih. "Ta zima ima nenavaden potek. Na začetku je bil december temperaturno še dokaj zmeren, morda nekoliko pretopel, bil je zelo bogat s padavinami. Potem smo imeli enega najtoplejših januarjev do zdaj. Februarja pa se je vreme popolnoma obrnilo," je pojasnil Vertačnik.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.