Meta PotočnikMeta Potočnik
Tipi podnebja v Sloveniji (foto: arso.gov.si)
Tipi podnebja v Sloveniji

V zadnjih 50 letih pri nas višja temperatura zraka in pogostejše obilne padavine

Slovenija | 11.03.2018, 08:45

Štirinajst članic Evropske unije se je zavzelo za krepitev podnebnega financiranja znotraj prihodnjega večletnega skupnega proračuna. V posebni izjavi so pozvale k ohranitvi zaveze, da je treba najmanj petino proračuna nameniti za projekte, katerih namen je uresničiti podnebne cilje. Med podpisnicami je tudi Slovenija. V zadnjega pol stoletja v naši državi zaznavamo višjo temperaturo zraka, pogostejše vročinske valove in obilne padavine.

Štirinajst članic Evropske unije opozarja, da ta zaveze o najmanj 20-odstotni porabi skupnega proračuna za podnebne cilje po napovedih ne bo uresničila, zato jo želi ohraniti. Med konkretnimi projekti, ki bi jih povezava morala podpreti, pobudnice poudarjajo naložbe v raziskave in inovacije ter trajnostno infrastrukturo, na primer v energetskem in prometnem sektorju ter pri stavbah. Države so se povezale v neformalno skupino za zeleno rast, poleg Nemčije, Avstrije, Belgije, Danske, Finske, Francije, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Portugalske, Španije, Švedske in Združenega kraljestva je v njej tudi Slovenija.

Naša agencija za okolje je prav v preteklih dneh predstavila projekt, znotraj katerega je spremljala podnebje Slovenije v obdobju med letoma 1961 in 2011. Analizirala je različne podatke, vključenih je bilo več kot 300 meteoroloških postaj.

In ugotovitve?

Povprečna temperatura zraka se v vseh letnih časih povišuje. Kot je poudaril klimatolog Gregor Vertačnik, je to najbolj opazno poleti in spomladi. "Približno štiri desetinke stopinje Celzija na desetletje, kar pomeni, da se je Slovenija v 50 letih v teh dveh letnih časih segrela za dve stopinji Celzija." Toplejše so tudi zime, povečujejo se ekstremi. "Vročinskih valov je zaradi toplejših poletij vse več, imamo tudi daljše vročinske valove. Po drugi strani imamo zaradi milejših zim manj hudega mraza. Pri padavinah imamo zaradi vse toplejšega ozračja pogostejša in močnejša obdobja res obilnih padavin, a so statistično gledano spremembe tu manj značilne kot pri temperaturi zraka."

Nekoliko izstopa letošnja zima, ki je v zadnjih dneh beležila enega najhladnejših obdobij v zadnjih 20 letih. "Ta zima ima nenavaden potek. Na začetku je bil december temperaturno še dokaj zmeren, morda nekoliko pretopel, bil je zelo bogat s padavinami. Potem smo imeli enega najtoplejših januarjev do zdaj. Februarja pa se je vreme popolnoma obrnilo," je pojasnil Vertačnik.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...