Alen SalihovićAlen Salihović
Papež pozdravlja mlade v Čilu (foto: Vatican news)
Papež pozdravlja mlade v Čilu

Papež se ob petkih sreča z žrtvami zlorab

Svet | 15.02.2018, 14:14 Marjana Debevec

Revija Civilta' Cattolica je objavila nedavni pogovor papeža Frančiška z jezuiti v Čilu. Med drugim je povedal, da se ob petkih običajno sreča z žrtvami zlorab. Poudaril pa je tudi, da je treba sprejeti in ljubiti Cerkev v njeni ranjenosti in spregovoril o tem, kako sprejema napade nanj.

"Včasih se kdo tolaži, češ saj se 70 odstotkov zlorab zgodi v družinah, potem v telovadnicah, na bazenih. Med duhovniki naj bi jih bilo med 2 in 1,6 odstotka. Strašno je, že, če bi bil samo eden! Bog jih je mazilil, da bi posvečevali otroke, oni pa so jih uničili«, je v pogovoru z jezuiti dejal sveti oče.

Kot že pred njim Benedikt XVI. tudi papež Frančišek poudarja, da je treba žrtvam prisluhniti, se srečati z njimi in jim pomagati. Gre torej za popoln preobrat miselnosti. Včasih so bile namreč družine žrtev obtožene, da ustvarjajo škandale v Cerkvi.

Frančišek je tudi povedal, da se ob petkih običajno sreča z žrtvami zlorab s strani duhovnikov. Srečanja po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža potekajo povsem zasebno.

Po papeževih besedah gre sicer v Cerkvi za tri razsežnosti zlorab in sicer: zlorabo oblasti, spolno zlorabo in gospodarski kriminal. »Vedno je posredi denar: hudič gre v denarnice«, je zatrdil Frančišek.

Na vprašanje o obtožbah, češ da uči herezije, pa je papež Frančišek dejal, da na spletnih straneh vseh teh obtožb zaradi duševnega zdravja raje ne bere. »Nekatere obtožbe prihajajo s strani ljudi, ki mislijo, da posedujejo celoten nauk in te obtožijo, da si heretik. Če v njih ne najdem duhovne dobrote, preprosto molim zanje«, je povedal sveti oče.

Pojasnil je tudi, da vse odkar je bil izvoljen na Petrov sedež, občuti v sebi velik mir. Najbolj pa ga razžalostijo opravljanja, predvsem v zaprtih skupinah. »Ti, ki si se kot duhovnik odločil, da se odpoveš ženi, družini, otrokom, zdaj postaneš zakrknjen star opravljivec? O, moj Bog, kako žalostno življenje!«, je dejal sveti oče.

O apostolski spodbudi Radost ljubezni pa je poudaril, da smo bili v preteklosti navajeni le slišati: to se sme in tega se ne sme. Danes pa Cerkev najbolj potrebuje duh razločevanja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...