Robert Božič
Marko Zupan
Silvestra Sadar

Postni čas ni čas žalosti, ampak čas vesele zavzetosti za osvobajanje od sebičnosti

18.02.2018, 16:09

Srce papeža Frančiška močno utripa v sozvočju z oktobrsko škofovsko sinodo. Po molitvi angelovega čaščenja na prvo postno nedeljo in blagoslovu je namreč povedal, da se bo med 19. in 24. marcem na pripravljalnem srečanju v Rimu zbralo 300 mladih z vsega sveta. Ob tem je izrazil veliko željo, da bi se v dogajanje prek svetovnega spleta neposredno in v različnih jezikovnih skupinah vključili tudi vsi ostali. Prispevek teh »virtualnih skupin« bo sestavni del zasedanja v večnem mestu. Dejal je še, da je informacije o sodelovanju mogoče najti na spletni strani tajništva škofovske sinode. Že vnaprej se je mladim toplo zahvalil za njihovo sodelovanje na skupni poti. Papež Frančišek je sicer svoj opoldanski nagovor namenil razlagi pomena postnega časa, v katerega smo vstopili na pepelnično sredo.

Papež Frančišek je v svojem razmišljanju približal pomen treh besed - skušnjave, spreobrnjenja in vesele novice. Spomnil je na zapis evangelista Marka: "Duh je Jezusa odvedel v puščavo. V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal." (Mr 1,12-13) Sveti oče je pojasnil, da Jezus ne potrebuje spreobrnjenja, a gre v puščavo v poslušnosti Očetu, da bi tudi mi prejeli milost premagati skušnjave hudega duha. "Takoj po skušnjavah v puščavi začne Jezus oznanjati evangelij, to je veselo novico, ki od človeka terja spreobrnjenje in vero. Jezus oznanja: Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo.« Za tem doda: Spreobrnite se in verujte evangeliju! (Mr 1,15). Verujte tej dobri, veseli novici, da je Božje kraljestvo blizu. V svojem življenju vedno potrebujemo spreobrnjenje in to prav vsak dan, mar ne? In Cerkev tudi moli za to. Dejansko nismo nikoli dovolj naravnani na Boga in moramo svoje srce in misli nenehno usmerjati k njemu. Da bi zmogli to narediti, je treba pogumno zavračati vse tisto, kar nas oddaljuje od prave poti, kot so to navidezne vrednote, ki preslepijo in zvijačno pritegujejo našo sebičnost," je nadaljeval.

Za tem je sveti oče spodbudil k zaupanju v Gospoda, v njegovo dobroto in ljubezen do vsakogar od nas. Dodal je še, da je postni čas sicer čas pokore, vendar to ni neki žalostni čas, obdobje žalovanja in žalosti, temveč je čas vesele zavzetosti za osvobajanje od naše sebičnosti, od starega človeka, ki je v nas, da bi se prenovili v milosti prejetega krsta. Samo Bog nam lahko da resnično veselje in srečo in je nesmiselno izgubljati čas z iskanjem sreče drugje, v bogastvo, v užitkih, v oblasti, v karieri in podobnem. Božje kraljestvo je namreč uresničenje vseh naših najglobljih in najbolj pristnih hrepenenj. Povabljeni smo torej, naj z vedno večjo odprtostjo sprejemamo Božjo milost, ki hoče svet spremeniti v kraljestvo pravičnosti, miru in bratstva. Božja Mati Marija nam je na tej poti močna pomoč in opora, je zatrdil papež Frančišek.

Po opoldanski molitvi je sveti oče posebne besede namenil zapornikom. "Na začetku postnega časa, ki je, kot sem dejal, pot spreobrnjenja in boja proti zlu, se želim posebej obrniti na zapornike. Dragi bratje in sestre, ki ste v zaporu! Vsakogar med vami opogumljam, da bi postni čas preživel kot priložnost za spravo in prenovo svojega življenja pod Božjim usmiljenim pogledom. On se nikoli ne utrudi odpuščati," je zagotovil.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.