Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Charles Scicluna (foto: VaticanNews)
Charles Scicluna

Spolne zlorabe v Čilu: Vatikanski preiskovalec se bo s ključno pričo osebno srečal v ZDA

Cerkev po svetu | 09.02.2018, 14:01 Marta Jerebič

Vatikanski preiskovalec spolnih zlorab, malteški nadškof Charles Scicluna, ki ga papež pošilja v Čile, da razišče odgovornost škofa Bárrosa, se bo s ključno pričo osebno srečal v ZDA, saj ta živi v Filadelfiji. Sprva je bilo predvideno, da se bo z njo pogovarjal le prek skypa, drugim žrtvam pa osebno prisluhnil v Santiagu.

Juan Carlos Cruz, ki je že leta leta 2015 v pismu opisal zlorabe in Barrosovo odgovornost pri tem, je za ameriško tiskovno agencijo AP dejal, da ga je Scicluna v torek poklical ’v papeževem imenu’ in ga vprašal, če se lahko srečata osebno. To se bo zgodilo 17. februarja v New Yorku, kjer se bo Cruz sicer mudil službeno.

Sciclunovo gesto razume kot znamenje, da Vatikan njegovo pričevanje jemlje resno. Scicluna, ki bo nato odpotoval v Čile, pa že od imenovanja ne daje komentarjev, razen tega, da bo njegovo poslanstvo poslušanje. Kdor pozna njegovo delo, ve, da bo našel očitna dejstva proti Bárrosu, če ta obstajajo.

V zvezi s tem se je oglasila tudi nekdanja članica vatikanske komisije za zaščito mladoletnih, Marie Collins, ki je v pogovoru za bostonski radio WBUR dejala, da je Frančiškovo obravnavanje pisma čilske žrtve zlorabe zagotovo zmanjšalo verodostojnost, zaupanje in upanje v papeža.

Papež je sicer vatikanskim uradom naročil, da morajo odgovoriti na pisma žrtev, neizpolnjevanje tega naročila pa je bil eden od razlogov, da je Collinsova zapustila komisijo. Po njenih besedah je nerazumljivo, da v čilskem primeru, ko je sam prejel pismo, nanj ni odgovoril. Vsekakor pozdravlja Sciclunovo misijo, čeprav poudarja, da prihaja pozno, saj je problem vroč že odkar je papež Barrosa imenoval za škofa v Osornu.

Tamkajšnji verniki, pa tudi duhovniki, že tri leta poskušajo priti do papeža, a so jim bila vrata pred nosom zaprta. Zato so tudi protestirali ob njegovem obisku v Čilu, je povedal tiskovni predstavnik združenja, ki je nasprotovalo Barrosovemu imenovanju.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika) Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika)

Šentjernejski Lurd

Praznujemo binkoštni ponedeljek in Praznik Marije, Matere Cerkve. Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje in prosila za dar Svetega Duha. Tako ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...