Marjan Bunič
Marko Zupan
Alen Salihović
Charles Scicluna (foto: VaticanNews)
Charles Scicluna

Spolne zlorabe v Čilu: Vatikanski preiskovalec se bo s ključno pričo osebno srečal v ZDA

09.02.2018, 14:01 Marta Jerebič

Vatikanski preiskovalec spolnih zlorab, malteški nadškof Charles Scicluna, ki ga papež pošilja v Čile, da razišče odgovornost škofa Bárrosa, se bo s ključno pričo osebno srečal v ZDA, saj ta živi v Filadelfiji. Sprva je bilo predvideno, da se bo z njo pogovarjal le prek skypa, drugim žrtvam pa osebno prisluhnil v Santiagu.

Juan Carlos Cruz, ki je že leta leta 2015 v pismu opisal zlorabe in Barrosovo odgovornost pri tem, je za ameriško tiskovno agencijo AP dejal, da ga je Scicluna v torek poklical ’v papeževem imenu’ in ga vprašal, če se lahko srečata osebno. To se bo zgodilo 17. februarja v New Yorku, kjer se bo Cruz sicer mudil službeno.

Sciclunovo gesto razume kot znamenje, da Vatikan njegovo pričevanje jemlje resno. Scicluna, ki bo nato odpotoval v Čile, pa že od imenovanja ne daje komentarjev, razen tega, da bo njegovo poslanstvo poslušanje. Kdor pozna njegovo delo, ve, da bo našel očitna dejstva proti Bárrosu, če ta obstajajo.

V zvezi s tem se je oglasila tudi nekdanja članica vatikanske komisije za zaščito mladoletnih, Marie Collins, ki je v pogovoru za bostonski radio WBUR dejala, da je Frančiškovo obravnavanje pisma čilske žrtve zlorabe zagotovo zmanjšalo verodostojnost, zaupanje in upanje v papeža.

Papež je sicer vatikanskim uradom naročil, da morajo odgovoriti na pisma žrtev, neizpolnjevanje tega naročila pa je bil eden od razlogov, da je Collinsova zapustila komisijo. Po njenih besedah je nerazumljivo, da v čilskem primeru, ko je sam prejel pismo, nanj ni odgovoril. Vsekakor pozdravlja Sciclunovo misijo, čeprav poudarja, da prihaja pozno, saj je problem vroč že odkar je papež Barrosa imenoval za škofa v Osornu.

Tamkajšnji verniki, pa tudi duhovniki, že tri leta poskušajo priti do papeža, a so jim bila vrata pred nosom zaprta. Zato so tudi protestirali ob njegovem obisku v Čilu, je povedal tiskovni predstavnik združenja, ki je nasprotovalo Barrosovemu imenovanju.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...