Robert BožičRobert Božič
Svečnica (foto: Radio Vatikan)
Svečnica

Papež Frančišek: Iz srečanja z Jezusom pridejo Božja presenečenja

Svet | 03.02.2018, 09:05

Papež Frančišek je na praznik Jezusovega darovanja, ki je tudi svetovni dan posvečenega življenja, vodil slovesno bogoslužje v baziliki svetega Petra v Vatikanu. V pridigi je med drugim opozoril, kako iz srečanja z Jezusom pridejo Božja presenečenja ter kako se iz njega rodi in prerodi posvečeno življenje. Povabil je k sožitju med starejšimi in mladimi ter ohranjanju korenin.

Sveti oče je spomnil, da na krščanskem vzhodu prazniku Jezusovega darovanja pravijo praznik srečanja. Na ta dan se po njegovih besedah ne srečata le Bog otrok in človeštvo v pričakovanju, ampak tudi mladost in starost, ki ju ponazarjajo Simeon in Ana ter Marija in Jožef. Ta v templju iščeta Jezusa, a obenem najdeta korenine ljudstva in vere.

Kot je dodal papež Frančišek, je pot posvečenega življenja sad srečanja z Jezusom, česar se je treba vselej spominjati, saj je le tako mogoče dopustiti Božja presenečenja. Hkrati se je treba zavedati, da ne gre brez drugega, zato ne sme prihajati do generacijskih izločitev. "Če so mladi poklicani, da bi odpirali nova vrata, imajo ostareli ključe. Mladost neke ustanove je v tem, da gre h koreninam, da posluša ostarele. Ni prihodnosti brez tega srečanja med starimi in mladimi."

Sveti oče je posvaril pred nevarnostjo zapiranja vrat za srečanje, saj je to pomemben dar. "Naj se ne zgodi, da bi gledali v zaslon mobilnega telefona več kot v oči brata ali da bi bili bolj usmerjeni na svoje načrte kot na Gospoda." Kot je še poudaril papež Frančišek, se posvečeno življenje rodi in prerodi iz srečanja z Jezusom, kakršen je, torej ubog, čist in pokoren. To je popolno nasprotje sodobnega sveta, ki želi kopičiti ter sledi užitkom in željam jaza, a na koncu pusti prazne roke in srce.

Živeti srečanje z Jezusom, tako sveti oče, tudi ozdravlja. "Je način, da se ne dovolimo poskrati v medlo življenje, v katerem prevladujejo tarnanje, zagrenjenost in neizogibna razočaranja." Sveti oče je tako predstavnikom posvečenega življenja zaželel, naj gredo proti toku in poživijo srečanje z Jezusom, povabil jih je še, naj k temu pomagajo tudi ostalim.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...