Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Sneg (foto: Pixabay)
Sneg | (foto: Pixabay)

Leta 1952 so v teh dneh že kidali

| 28.01.2018, 08:22

Po včerajšnji izredno topli in sončni soboti se mnogi sprašujejo, kaj se dogaja z letošnjo zimo, predvsem starejši pa opominjajo na leto 1952, ki je postreglo z eno najbolj izrazitih zim z izjemno debelo snežno odejo. Kot je v današnjem jutru povedal dežurni prognostik Brane Gregorčič pa računski modeli kažejo, da bo tudi letos februar bolj zimski od januarja.

Ob spominih na zimo vseh zim se najpogosteje omenja obilno sneženje od 13. in 15. februarja 1952. V Ljubljani so takrat izmerili skoraj meter in pol snega in takratne oblasti so posledično razglasile celo mobilizacijo, da bi vsaj za silo vzpostavile prehodnost poti. Maršal v Beogradu naj bi ob tem norel in klical slovensko vlado na zagovor, starejši pa se spominjajo šale, ki je takrat krožila med ljudmi, da so Marikotu, ki je maršala spraševal, kaj naj stori, bilo sporočeno: »Nek se pohoda...!«

Veliko snega že konec januarja 1952

A malokdo se spomni, da je oblino sneženje leta 1952 prinesel že konec januarja. Pogled v arhivske podatke ARSO kaže, da se je 28. januarja 1952 končal prvi val obilnega sneženja, sledila pe je ena najbolj mrzlih noči. V Logu pod Mangartom je takrat višina snega dosegla kar 164 cm, v Dražgošah so ga namerili 132 cm, v Mojstrani 110 cm, v Logarski Dolini 108 cm, v Bovcu 97 cm, v Ljubljani 80 cm, na Mostu na Soči 63 cm, v Mariboru 57 cm in v Radečah 50 cm snega.

Čez dan se je zjasnilo, zaradi svežega snega ter suhe in hladne zračne mase pa se je v sledeči noči marsikje zelo močno ohladilo. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je temperatura s popoldanskih 0,8 °C do naslednjega jutra zdrknila do -25,2 °C, v Murski Soboti je bil zabeležen padec z 2,4 °C na -22,6 °C, na Rudnem Polju z -4,0 °C na -29,0 ° in v Celju z 2,3 °C na -21,6 °C. V Babnem Polju se je od 14. ure popoldne do jutra ohladilo z -2,1 °C na -30,6 °C.

Leta 1979 pa hudourniške poplave

Podatki ARSO pa postrežejo še z eno vremensko zanimivostjo, ki se je zgodila konec januarja 1979. Zaradi narivanja zelo vlažne zračne mase na gorske pregrade ob močnem jugozahodnem vetru je močno deževalo, v visokogorju pa snežilo. Na številnih postajah je bil dosežen rekord v dvodnevni višini padavin, zato je marsikje prišlo do močnih hudourniških poplav.

V Ukancu v Bohinju je opazovalec izmeril kar 541 mm dežja, podobno je bilo v Plužni pri Bovcu s 540 mm dežja, v Kobaridu je padlo 458 mm, na Zgornjem Jezerskem 381 mm, v Mrzli Rupi na Idrijskem 303 mm, v Čepovanu 219 mm, v Lučah v Zgornjesavinjski dolini 218 mm in v Logatcu 201 mm padavin. V istem obdobju je bilo v osrednji Sloveniji padavin malo, ponekod na vzhodu pa sploh ni deževalo, je še zapisano v arhivu vremenskih opazovanj na ARSO.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...