Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Nekdanji zdravnik postal pariški nadškof

Svet | 10.01.2018, 06:30 Marta Jerebič

Na praznik Gospodovega razglašenja je bil slovesno umeščen novi pariški nadškof Michel Aupetit. Zanimivo je, da je v bogoslovje vstopil pri 39-ih letih, po 11-ih letih opravljanja poklica zdravnika. Doktorat je nato naredil še iz teologije.

Papež je 66-letnega Michela Aupetita na čelo pariške nadškofije, ki šteje milijon 350 tisoč katoličanov, imenoval decembra, na tem mestu je nasledil kardinala Andrea Vingt-Troisa.

Francoski katoliški časopis La Croix navaja izzive, s katerimi se bo moral soočiti, in dodaja, da se je Aupetit leta 2013 udeležil protesta proti zakonu o istostopolnih zvezah, prav tako je verjetno, da bo nasprotoval novim težnjam po liberalizaciji zakonov na področju bioetike.

Televizijska mreža France 1 je v svojem prispevku povedala, da je nadškof znan po svojih zelo konservativnih stališčih, a se hkrati zna prilagoditi in pokazati odprtost duha.

Aupetit je za Radio Notre Dame dejal, da se zaveda številnih nasprotujočih si pričakovanj ob njegovem imenovanju in da se ne bo sistematično odzival na vsak razvoj neke stvari. Svojo ključno vlogo vidi v zagotavljanju edinosti, ne uniformiranosti. »Ko se vsi nagibajo v isto smer, obstaja nevarnost, da vest postane anastetizirana,« je dejal nadškof, ki ima doktorat iz medicine in teologije. Beseda Cerkve je lahko moteča, in to moramo sprejeti – ne da povzročamo težave, ampak, da zbudimo vesti, je še dejal novi pariški nadškof.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...