Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Pred 15 leti se je poslovil nestor slovenske države dr. Jože Pučnik

| 11.01.2018, 11:18

Danes mineva 15 let od smrti dr. Jožeta Pučnika. Predsednik republike Borut Pahor je zato sinoči pripravil slovesen sprejem v njegovo čast in trajen spomin. Danes dopoldne pa je predsednik SDS Janez Janša skupaj z delegacija vodstva stranke, predstavniki občinskega odbora SDS in delegacijo občine Slovenska Bistrica položil cvetje na grob dr. Jožeta Pučnika na pokopališču v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici.

Predsednik republike je na včerjašnji dogodek povabil Pučnikovega sina Gorazda z družino, udeležili pa so se ga tudi direktor Inštituta dr. Jožeta Pučnika Boštjan Kolarič in Pučnikov sodelavec in sopotnik Janko Kos. Po uvodnem sprejemu so v predsedniški palači obiskali dvorano dr. Jožeta Pučnika.

Pahor si je v nagovoru zaželel, da bi se obletnice Pučnikove smrti spominjali z iskrenim veseljem, saj je pomembno in odločilno prispeval k demokratičnemu preporodu in ustanovitvi samostojne Slovenije. Zaradi njegove nenadomestljive vloge ob koncu osemdesetih in na začetku devetdesetih let minulega stoletja Pučnik po Pahorjevih besedah upravičeno velja za nestorja slovenske države.

"Ko smo pred 15 leti izvedeli za njegovo smrt, smo poleg žalosti občutili tudi zadrego, kako se primerno posloviti od tako pomembne zgodovinske osebnosti. Pučnik namreč nikoli ni opravljal najpomembnejših državniških dolžnosti, toda bil je osrednja osebnost ustanovitve Slovenije," se je spominjal Pahor.

Vse Slovence doma in po svetu je Pahor tudi povabil, da v četrtek namenijo kanček hvaležne pozornosti temu velikemu imenu slovenske politične zgodovine. "Prizadeval si bom, da zlasti prihajajoči rodovi Slovencev nikoli ne bodo pozabili pomembne vloge Pučnika za naš narodni obstoj in razvoj. Enako važno se mi zdi, da ohranjamo pristen spomin na njegov edinstven človeški značaj, ki je v sebi premogel toliko moči, da je zmogel odpuščati," je še dejal predsednik republike.

Pučnikov sin Gorazd se je zahvalil Pahorju za sprejem ter korektno in dosledno zaznamovanje spomina na njegovega očeta, Kos pa je ob Cankarjevem letu, ki ga zaznamujemo letos, spomnil, da je bil Cankar Pučnikov najljubši slovenski pisatelj.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša pa je ob petnajsti obletnici smrti dr. Jožeta Pučnika ob njegovem grobu v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici dejal, da je zaradi vztrajanja SDS zgodovinska resnica zmagala, ni se pa še popolnoma uveljavila. "Ko smo se pred petnajstimi leti poslavljali od dr. Jožeta Pučnika, smo mu na naši žalni seji obljubili, da bomo storili vse, da bo nekoč v glavnem mestu države, za katero se je boril in za katero ima največje zasluge med vsemi Slovenci tiste generacije ali pa še živeče generacije, da se bo eno od glavnih ulic ali trgov v glavnem mestu poimenovalo po dr. Jožetu Pučniku. Tega še nismo dosegli, vendar prihajajo leta in prihaja čas, ko se bo tudi to zgodilo. Prvi korak smo naredili pred dvanajstimi leti, ko se je največje letališče v državi, preko katerega v Slovenijo prihajajo mnogi prvič in se prvič seznanjajo s Slovenijo, državo, v katero vstopijo in vidijo napis Letališče dr. Jožeta Pučnika in ta korak je bil pomemben. Ni pa to še izpolnitev tiste obljube, ki smo jo dali pred petnajstimi leti in danes ob petnajsti obletnici to ponovno podčrtavamo in to obljubo obnavljamo," je dejal Janša.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...