Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Frančišek v baziliki Marije Velike: V materini hiši najdemo okrepčilo, tolažbo, varstvo in pribežališče.

Cerkev po svetu | 28.01.2018, 16:40

Papež Frančišek je imel danes precej poln dan. Zgodaj dopoldne je v rimski baziliki Marije Snežne ali Marije Velike, ki jo je danes - od začetka svojega pontifikata - obiskal že šestdesetič, daroval sveto mašo. Danes so namreč v svetišče namestili prenovljeno starodavno Marijino ikono, ki jo imenujejo Rešiteljica rimskega ljudstva. V nagovoru med sveto mašo je sveti oče spomnil, da zaradi Marijine materinske prisotnosti tudi svetišče cerkve postane domača hiša za njene otroke. Nato je nagovoril zbrane na trgu svetega Petra, plapolale so tudi slovenske zastave. V ospredje nagovora je postavil Jezusa Dobrega Pastirja. Dejal je, je Jezus naš Učitelj, mogočen tako v besedah kot v dejanjih. »Jezus nam posreduje vso svetlobo, ki osvetljuje včasih temne poti našega bivanja, posreduje nam tudi moč, potrebno za preraščanje težav, preizkušenj, skušnjav. Pomislimo, kako velika milost je za nas, da poznamo tega tako mogočnega in dobrega Boga. Učitelja in prijatelja, ki nam kaže pot ter skrbi za nas, še posebej, ko smo pomoči potrebni,« je po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan dejal sveti oče. Popoldne pa se je Papež Frančišek v baziliki Svete Sofije v Rimu srečal z grško katoliško skupnostjo Ukrajincev v Rimu. Tja je prišel na povabilo višjega nadškofa Kijeva in voditelja grkokatoliške cerkve v Ukrajini Sviatoslava Shevchuka.

V nagovoru med sveto mašo je papež Frančišek spomnil, da zaradi Marijine materinske prisotnosti tudi svetišče cerkve postane domača hiša za njene otroke. V materini hiši najdemo ljudje okrepčilo, tolažbo, varstvo in pribežališče. V nadaljevanju je nato po odlomkih približal znano molitev »Pod tvoje varstvo pribežimo, o sveta Božja Porodnica, ne zavrzi naših prošenj v naših potrebah...« ter povabil k neomajnemu zaupanju vanjo.

Papež Frančišek je najprej spomnil, da so nekoč preganjani in pomoči potrebni ljudje iskali zavetje plemenitih in vplivnih žena. Kogar je gospa zagrnila s svojim plaščem, mu je bila podeljena nedotakljivost s strani preganjalcev. Tako je tudi z nami v odnosu do Marije, najvzvišenejše žene človeštva. Starodavne upodobitvi nas na to zgovorno spominjajo. Tudi menihi so že davno priporočali, naj ime »Sveta Božja Mati« vztrajno ponavljamo in jo kličemo. Sveti oče je v nadaljevanju pomnil, da nam klicanje Marijinega imena pomaga ohranjati vero, da varuje naše medsebojne odnose, nas rešuje v nadlogah in brani pred zlom. Kjer domuje Marija, tja hudič ne vstopa, je zagotovil in nato še enkrat ponovil: »Kjer domuje Marija, tja hudič nima vstopa. Kjer je v domu Mati, ne prevladuje nemir, in ne zmaguje strah. Kdo med nami tega ne potrebuje, kdo izmed nas ni včasih vznemirjen ali zaskrbljen? Kolikokrat je srce kot razburkano morje, kjer se valovi težav kopičijo in vetrovi zaskrbljenosti ne ponehajo! Sredi neurja je Marija varna barka.«

Po besedah svetega očeta, tolažbo in upanje ne prejemamo od idej in tehnologije, temveč prihajata k nam po Materi, po njenem obličju in rokah, ki nas ljubkujejo. Tolažbo in upanje najdemo v zavetju njenega materinskega plašča. Papež Frančišek je tako spodbudil, naj se v to materinsko zavetje vračamo prav vsak dan. Marija namreč ne zavrže prav nobene naše prošnje, temveč nas rešuje vseh nevarnosti. Kličemo naj jo v vsakem viharju. In naj ne pozabimo se k njej vračati in se ji zahvaliti, je še dejal.

Opoldne pa je papež nagovoril zbrane na trgu svetega Petra, plapolale so tudi slovenske zastave. V ospredje nagovora je postavil Jezusa Dobrega Pastirja.

"Jezus je naš Učitelj, mogočen tako v besedah kot v dejanjih. Jezus nam posreduje vso svetlobo, ki osvetljuje včasih temne poti našega bivanja, posreduje nam tudi moč, potrebno za preraščanje težav, preizkušenj, skušnjav. Pomislimo, kako velika milost je za nas, da poznamo tega tako mogočnega in dobrega Boga. Učitelja in prijatelja, ki nam kaže pot ter skrbi za nas, še posebej, ko smo pomoči potrebni. Devica Marija, žena poslušanja, naj nam pomaga ustvariti tišino okoli nas in v nas, da bomo prisluhnili med hrupom sporočil sveta najbolj verodostojni besedi, ki obstaja, torej besedi njenega Sina Jezusa, ki oznanja smisel našega bivanja in nas osvobaja vsakršne sužnosti, tudi tiste Hudičeve," je dejal po poročanju Radia Vatikan.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...