Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Cerkveni pravni svetovalci o koncu življenja in migracijah

Slovenija | 11.12.2017, 10:57 Marjana Debevec

V Luksemburgu poteka srečanje pravnih svetovalcev škofovskih konferenc, ki ga organizira Svet evropskih škofovskih konferenc. Slovensko škofovsko konferenco zastopa dr. Andrej Naglič. Osrednji tematiki sta dostojanstvo človekovega življenja in vprašanja povezana s koncem življenja ter pravna vprašanja povezana z migracijami v Evropi.

V času, ko je konec življenja vedno bolj »privatiziran«, nas Cerkev opominja, da je potrebno umirajoče spremljati in jim stati ob strani. Konec zemeljskega življenja odpira vrata večnemu življenju, zato je potrebno poskrbeti za ustrezno pripravo in spremljanje, razmišljajo pravni svetovalci škofovskih konferenc Evropske unije na konferenci v Bruslju.

Ob različnih pristopih na vprašanju o koncu življenja, kot so evtanazija, asistiran samomor, vnaprejšnje izjave o obravnavi, paliativna oskrba in terapevtska zagrizenost, Cerkev k odgovornosti poziva različne nosilce: najprej samo osebo, potem pa tudi zdravnike, družinske člane, skupnost in državo. Pravni svetovalci razpravljajo o različnih zakonih, ki so trenutno v veljavi v naših državah ali pa so v fazi sprejemanja. Spregovorili pa bodo tudi o tem, katera etična merila naj bi vodila zakonodajalce.

Sicer pa udeleženci konference, ki jo je pripravil Svet evropskih škofovskih konferenc, razmišljajo tudi o migracijskem pojavu v Evropi. Prepričani so, da so potrebni politični ukrepi, ki bi znali po eni strani zaščititi migrante, po drugi strani pa tudi skupnost, ki jih sprejme.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...