Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovesnost na Brezjah (foto: marija.si)
Slovesnost na Brezjah

AUDIO: Nadškof Zore: Marija nas uči sočutja

Slovenija | 02.01.2018, 09:39 Marjana Debevec

Včerajšnji novoletni dan, ko v Katoliški Cerkvi praznujemo praznik Marije, svete Božje Matere ter svetovni dan miru, je bil še posebej slovesen za Brezje. Praznovali so namreč 18. obletnico razglasitve bazilike Marije Pomagaj za Slovensko Marijino narodno svetišče. Slovesno bogoslužje je popoldne vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je v pridigi najprej spregovoril o poslanici svetega očeta Frančiška za obhajanje svetovnega dneva miru. “Sprejemanje drugega zahteva dobrohotnost. Sočustvujemo s tistimi, ki so nam blizu. Ali pa sočustvujemo tudi z ljudmi, ki jim mora nismo nikoli videli? Njihovo trpljenje ni nič drugačno od našega. Tudi Jezus ni imel, kamor bi naslonil glavo. Vsako trpljenje potrebuje sočutje. Dostikrat občutimo nemoč do trpečih, a to ni hudo, hudo je, če ne sočustvujemo", je dejal nadškof Zore in zatrdil, da nas prav Marija, pri kateri so se zbrali, uči sočutja.

Ona nas po nadškofovih besedah uči, kako nas Božja beseda prepoji, da postane naš način odločanja življenja. "Marija ni vsega razumela, a je vseeno sprejemala božjo besedo in jo premišljevala. Prosimo tudi mi, da božja beseda postane luč na naši stezi. To besedo potrebujemo v zapletenih zadevah. Bog je začetek in konec, stvarnik in gospodar zgodovine. Božje ime polagajmo na tiste, ki jih ljubimo in tudi na tiste, ki nas sovražijo. Potem bodo naše besede prinašale blagoslov in spodbudo."

Zatem je nadškof Zpore vse zbrane takole povabil: "Blagoslavljajmo z besedami in z dejanji. Takrat bo Bog blagoslovil tudi nas, kot je blagoslovil Marijo. Stopimo pred Mater Marijo, ki Jezusa drži v naročju. Tako tudi vsakega od nas drži v naročju. V njenem božjem materinstvu vidimo tudi naše materinstvo. Učimo se od nje ljubezni in izpolnjevanja Božje volje", je pridigo sklenil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Ob koncu svete maše je nadškof Zore zaželel miru in blagoslova v letu, v katerega smo vstopili.

Slovesnost na Brezjah
Slovesnost na Brezjah © marija.si

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...