Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Slovesnost na Brezjah (foto: marija.si)
Slovesnost na Brezjah

AUDIO: Nadškof Zore: Marija nas uči sočutja

Slovenija | 02.01.2018, 09:39 Marjana Debevec

Včerajšnji novoletni dan, ko v Katoliški Cerkvi praznujemo praznik Marije, svete Božje Matere ter svetovni dan miru, je bil še posebej slovesen za Brezje. Praznovali so namreč 18. obletnico razglasitve bazilike Marije Pomagaj za Slovensko Marijino narodno svetišče. Slovesno bogoslužje je popoldne vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je v pridigi najprej spregovoril o poslanici svetega očeta Frančiška za obhajanje svetovnega dneva miru. “Sprejemanje drugega zahteva dobrohotnost. Sočustvujemo s tistimi, ki so nam blizu. Ali pa sočustvujemo tudi z ljudmi, ki jim mora nismo nikoli videli? Njihovo trpljenje ni nič drugačno od našega. Tudi Jezus ni imel, kamor bi naslonil glavo. Vsako trpljenje potrebuje sočutje. Dostikrat občutimo nemoč do trpečih, a to ni hudo, hudo je, če ne sočustvujemo", je dejal nadškof Zore in zatrdil, da nas prav Marija, pri kateri so se zbrali, uči sočutja.

Ona nas po nadškofovih besedah uči, kako nas Božja beseda prepoji, da postane naš način odločanja življenja. "Marija ni vsega razumela, a je vseeno sprejemala božjo besedo in jo premišljevala. Prosimo tudi mi, da božja beseda postane luč na naši stezi. To besedo potrebujemo v zapletenih zadevah. Bog je začetek in konec, stvarnik in gospodar zgodovine. Božje ime polagajmo na tiste, ki jih ljubimo in tudi na tiste, ki nas sovražijo. Potem bodo naše besede prinašale blagoslov in spodbudo."

Zatem je nadškof Zpore vse zbrane takole povabil: "Blagoslavljajmo z besedami in z dejanji. Takrat bo Bog blagoslovil tudi nas, kot je blagoslovil Marijo. Stopimo pred Mater Marijo, ki Jezusa drži v naročju. Tako tudi vsakega od nas drži v naročju. V njenem božjem materinstvu vidimo tudi naše materinstvo. Učimo se od nje ljubezni in izpolnjevanja Božje volje", je pridigo sklenil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Ob koncu svete maše je nadškof Zore zaželel miru in blagoslova v letu, v katerega smo vstopili.

Slovesnost na Brezjah
Slovesnost na Brezjah © marija.si

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...