Robert Božič
Boštjan Smole
Rok Mihevc

VIDEO: Kruta spoznanja v dnevu pravih duhovnih vaj

24.10.2017, 08:20 Rok Mihevc

Preizkušani odvisniki, ki v komuni skušajo najti pot v svobodo življenja. Brezdomci, ki se lahko enkrat na tri tedne stuširajo v centru. Bolniki, ki si morajo v državni bolnišnici plačati vsa zdravila, ves sanitetni material. Invalidi po amputaciji nog, ki po operaciji ne vedo ne kod, ne kam. Bleščeče središče milijonskega mesta in popolnoma pozabljena okolica. Zatrta dobrodelnost, ki se po pol stoletni komunistični prepovedi ne more pobrati!. Duhovnik, ki z razdajanjem, idejami, voljo in močjo v ostalih zbuja slabo vest.

»Vse zgoraj zapisano je le del tistega, kar se bo po včerajšnjem dnevu motalo po moji glavi«, na svojem blogu piše Jure, ki skupaj z Izidorjem raziskujeta težave Ukrajine. »V meni se bo povedano slikalo vedno znova, ko bom obujal spomin na Odeso in dan preživet z lazaristom Vitalijem.  "Danes boste spoznali nekaj naših projektov," nam je dejal po jutranji maši, ko je s sestrami in sobrati nabral moč za dolg ponedeljek. "Boste videli zakaj ikone na stenah naše kapele pričajo o delih usmiljenja!" In smo res! Nobena podobnost podob z ikon in njihovim delom namreč ni naključna. Bolne obiskujejo, gole oblačijo, lačnim dajejo jesti ... Vsak dan na različnih koncih Odese in njene okolice!«

Slišali smo zgodbe o zlorabah, propadu, stiskah, alkoholu, mamilih, ulici ... In o upanju, zaupanju, spoznanju, da je ljubezen edina rešitev na drugi strani! Pred dvema letoma je Vitalij odprl vrata komune v kraju, ki se je (zveni znano in domače) na vse pretege otepal "pijanih žensk" v vasi! Duhovnik je na negodovanja vaščanov odgovoril: "Ljudje, naša hiša bo edina v vaši vasi, v kateri ne bo alkohola!" Težave z njim so namreč v celotni Ukrajini v nebo vpijoče. Danes ob hiši v komuni deluje pekarna, za katero skrbijo Kostja, nekdanji odvisnik ter Nataša in Svetlana, ki sta trenutno na poti iz sveta omame. Pečejo kruh, ki ga vsak dan prodajo nekaj okoliškim trgovinam, pecivo, s katerim oskrbujejo dve komuni in je v okolici Odesse vedno bolj priljubljeno. Z denarjem skrbijo za hišo, preživljajo sebe in spoznavajo, da človek lahko preživi s poštenim delom.

Jure piše: »Z Izidorjem sva bila danes nekajkrat šokirana. Eden izmed šokov naju je doletel, ko sva videla to bedo ljudi, ki brez možnosti, da bi dobili dokumente, kaj šele varno zavetje, preživijo le zaradi dobrote drugih. Vitalij pravi, da si verjetno sploh ne moremo predstavljati, kako težko je v deželah nekdanje Sovjetske zveze delovati na področju karitativnih dejavnosti. Petdeset let je bila vsakršna dobrodelnost strogo prepovedana. Kazensko so preganjali vse, ki so skušali pomagati soljudem. Prepovedano! Zato je danes težko znova prebujati zavest, da je prav pomisliti na bolne, ostarele, invalide, ljudi v različnih stiskah.

Ko so lazaristi na eni izmed ulic začeli deliti hrano brezdomcem, so bili deležni upora ostalih. Umaknite jih! Izginite nam izpred oči. Mesto jim je dodelilo zapuščeno klet brez elektrike, v kateri danes vsakodnevno postrežejo štiridesetim ljudem. Ne vem odkod vodja projektov, s katerim smo preživeli dan, zmore črpati moč za toliko različnih področij boja. Ne vem kako lahko ob vsem, kar doživlja, ob vseh zavrnitvah in občutkih Sizifovega truda, ohranja optimizem in energijo, ki ga res odlikujeta. Uf, kakšna spoznanja v meni budijo misijonarji. Neverjetno je koliko zmorejo, kako zaupajo v svoje poslanstvo, koliko nemogočega premaknejo!

To je le nekaj odlomkov z Juretovega zapisa. Več si preberite na njegovem blogu.


Te zgodbe, ki jih odkrivata Jure in Izidor nagovarjajo? Bi rad pomagal? Že zdaj je odprt račun za pomoč otrokom v Ukrajini, za katere bo sredstva zbirala dobrodelna Pustna Sobotna iskrica. Vsi potrebni podatki so naslednji:

  • prejemnik: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
  • IBAN SI56 0201 4005 1368 933
  • koda namena: CHAR
  • namen plačila: pomoč otrokom v Ukrajini
  • referenca: SI00 279224
Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Dobroti dajemo glas

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. trpi za hudo okužbo na obrazu

Upokojeni papež Benedikt XVI. trpi zaradi virusne okužbe na obrazu, kar mu povzroča hude bolečine, stanje pa se je poslabšalo po smrti brata Georga. O tem danes poroča nemški časnik Passauer Neue ...

Vernica v cerkvi (photo: Unsplash) Vernica v cerkvi (photo: Unsplash)

Kako smo spustili standarde "zakmašne" obleke

V času epidemije mnoge maše potekaj zunaj. Kar je v redu. Opaziti pa je, da so ljudje z umanjkanjem svetosti cerkvenega prostora, še bolj spustili standarde spodobnosti oblačenja.