Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Slika Helene Klemenc (foto: Slovenija v svetu)
Slika Helene Klemenc

Helena Klemenc razstavlja v Ljubljani

Slovenci po svetu | 06.10.2017, 13:59 Matjaž Merljak

Izseljensko društvo Slovenija v svetu s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Slovenskega doma Zavoda sv. Stanislava je v Slovenijo povabilo slikarko Heleno Klemenc iz Argentine, v sredo, 4. oktobra ob 19. uri, je bilo v Meršolovem atriju v Zavodu sv. Stanislava odprtje razstave slik.

Na odprtju razstave je umetnico in njeno delo predstavila um. zgod. Verena Koršič Zorn, kulturni program pa sta popestrila violinistka Mojca Jerman in operni pevec Lucas Somoza Osterc. Razstava bo na ogled do 20. oktobra 2017.

Helena Klemenc je v pogovoru za Radio Ognjišče povedala, da je to njena prava razstava v Sloveniji in da je sploh prvič v Sloveniji. Rodila se je leta 1965 v Buenos Airesu leta 1965 slovenskim staršem, ki so se po drugi svetovni vojni kot politični begunci umaknili v Argentino. Slikala je že kot otrok, študirala je na umetniški visoki šoli Instituto CONSUDEC in diplomirala kot profesorica likovne umetnosti. Nato se je izpopolnjevala pri ak. kiparju Francetu Ahčinu, pri ak. slikarjih Heliosu Gagliardiju in Nikolasu Menzu.

Poučuje v srednjih in osnovnih šolah v Argentini, ustvarja pa v svojem ateljeju. Najraje si izbere kot umetniški motiv naravo, tihožitja, predvsem pa človeka – človeško figuro. V zadnjem obdobju se posveča tudi ilustraciji otroških pravljic. Na začetku svojega umetniškega ustvarjanja je uporabljala olja; zdaj se izraža tudi s kredo, ogljem, akrilom in kemičnim svinčnikom. To bomo zdaj prvič v 24-ih slikah lahko pobliže spoznali v domovini njenih staršev in njeni duhovni domovini. V Argentini je že razstavljala v Slovenski hiši in v Slomškovem domu v Buenos Airesu ter v širšem argentinskem okolju. Njene slike že več let krasijo mnoge slovenske hiše in kulturne domove po Argentini. Slikarka je tudi avtorica številnih božičnih razglednic in ilustracij.

Sliki Helene Klemenc
Sliki Helene Klemenc © Slovenija v svetu

O njej sta pokojna dr. Katica Cukjati, predsednica Slovenske kulturne akcije in prof. Andrejka Dolinar Hrovat napisali: Slikarka Helena Klemenc občuduje in zna predočiti v črtah in barvah značilno argentinsko okolje, tako domačine v indijanskih vaseh kot mestne motive, nekatere povezane z ambientom tanga. Odlično obvlada tehnike slikanja. Poudarek pa je predvsem na mavrici barv.

Razstava slikarke Helene Klemenc, ki prvič prihaja s svojimi deli v Slovenijo, bogati praznovanje 25-letnice Izseljenskega društva Slovenija v svetu in 70-letnice začetka prihodov povojnih izseljencev v Argentino.

Iz kritik njenih razstav:

Za umetnico Heleno Klemenc so značilni novi motivi, nove tehnike in predvsem želja, da iz dneva v dan preseže samo sebe v ustvarjanju, ki ga nudita črta in barve.

(prof. Andrejka Dolinar Hrovat, vodja likovnega odseka Slovenske kulturne akcije – SKA)

Več

Slovenci po svetu
Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor) Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor)

Prava ladja na oratoriju na Suhorju

V polnem teku po vsej Sloveniji potekajo oratoriji in tako je bilo v začetku julija tudi na Suhorju. Bil pa je nekaj posebnega, saj so animatorji zgradili pravo ladjo.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...