Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Hojs pred državnim praznikom: Vse manj razumemo, kaj je suverenost

Slovenija | 24.10.2017, 19:26

V Sloveniji je 25. oktober dan suverenosti. Spominjamo se enega ključnih dogodkov osamosvajanja - odhoda zadnjega jugoslovanskega vojaka z našega ozemlja. Osrednja slovesnost bo jutri v Pivki, tako kot ob vsakem državnem prazniku bo vrata odprla predsedniška palača, pred njo bo postrojena častna straža Slovenske vojske. Dan suverenosti bodo zaznamovali tudi v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve - v četrtek v Kopru pripravljajo pogovorno omizje.

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs je v pogovoru za naš radio spomnil, da smo trenutek, ko je po vojni za Slovenijo iz koprskega pristanišča odplula ladja z zadnjimi pripadniki Jugoslovanske ljudske armade, nestrpno čakali. "Slovenska vojska je dokončno prevzela tudi efektivno oblast na slovenskem teritoriju."

Hojs ocenjuje, da po 26 letih vse manj razumemo, kaj pomeni suverenost. "Da se moramo znotraj Slovenije pogovarjati, ali bomo zavarovali mejo, ali bomo zavarovali ozemlje, ali bomo protestirali proti temu, da so nadzor na meji zopet uvedli Avstrijci in podobno, kaže, da se ne zavedamo v dovolj veliki meri, kaj pomeni suverenost posamezne države."

Hojsa žalosti, da dneva suverenosti niti ne poznamo. "Slovenci državne praznike predvsem povezujemo z dela prostimi dnevi," ugotavlja. A dan suverenosti to ni. "Prav bi bilo, da bi počasi usidrali tudi te ključne praznike iz obdobja naše osamosvojitve. To bi pomenilo, da se poleg krščanskega izročila zavedamo tudi tega, kdaj in kako je nastala naša država." Hojs je prepričan, da bi morali pomen dneva suverenosti in vseh ostalih državnih praznikov iz obdobja naše osamosvojitve bistveno bolj poudarjati tudi v naših izobraževalnih ustanovah.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...