Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Hojs pred državnim praznikom: Vse manj razumemo, kaj je suverenost

24.10.2017, 19:26

V Sloveniji je 25. oktober dan suverenosti. Spominjamo se enega ključnih dogodkov osamosvajanja - odhoda zadnjega jugoslovanskega vojaka z našega ozemlja. Osrednja slovesnost bo jutri v Pivki, tako kot ob vsakem državnem prazniku bo vrata odprla predsedniška palača, pred njo bo postrojena častna straža Slovenske vojske. Dan suverenosti bodo zaznamovali tudi v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve - v četrtek v Kopru pripravljajo pogovorno omizje.

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs je v pogovoru za naš radio spomnil, da smo trenutek, ko je po vojni za Slovenijo iz koprskega pristanišča odplula ladja z zadnjimi pripadniki Jugoslovanske ljudske armade, nestrpno čakali. "Slovenska vojska je dokončno prevzela tudi efektivno oblast na slovenskem teritoriju."

Hojs ocenjuje, da po 26 letih vse manj razumemo, kaj pomeni suverenost. "Da se moramo znotraj Slovenije pogovarjati, ali bomo zavarovali mejo, ali bomo zavarovali ozemlje, ali bomo protestirali proti temu, da so nadzor na meji zopet uvedli Avstrijci in podobno, kaže, da se ne zavedamo v dovolj veliki meri, kaj pomeni suverenost posamezne države."

Hojsa žalosti, da dneva suverenosti niti ne poznamo. "Slovenci državne praznike predvsem povezujemo z dela prostimi dnevi," ugotavlja. A dan suverenosti to ni. "Prav bi bilo, da bi počasi usidrali tudi te ključne praznike iz obdobja naše osamosvojitve. To bi pomenilo, da se poleg krščanskega izročila zavedamo tudi tega, kdaj in kako je nastala naša država." Hojs je prepričan, da bi morali pomen dneva suverenosti in vseh ostalih državnih praznikov iz obdobja naše osamosvojitve bistveno bolj poudarjati tudi v naših izobraževalnih ustanovah.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...