Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Ob sklepu praznovanj fatimskih prikazovanj v Stično več kot 4000 slovenskih in hrvaških romarjev

| 13.10.2017, 14:39

Danes mineva sto let od zadnjega prikazanja Marije trem pastirčkom v Fatimi. Naročila jim je, da naj molijo rožni venec in druge molitve za končanje prve svetovne vojne ter za mir na svetu.

Sinoči se je v Fatimi pri maši in procesiji zbralo več sto tisoč romarjev, podobno je bilo tudi danes dopoldne. Sicer pa stoletnica Marijinih prikazovanj v Fatimi odmeva tudi v Sloveniji. Jutri se bo namreč v Stični na vseslovenskem praznovanju stote obletnice zbralo več kot 4000 romarjev, ki bodo prisostvovali tudi šestemu slovensko-hrvaškemu srečanju. Slovesno somaševanje bo ob 11. uri vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki bo poleg varaždinskega škofa Josipa Mrzljaka nagovoril vernike.

Ob l00-letnici dogodkov je našo domovino obiskal kip Fatimske Matere Božje, ki je romal po škofijah. To so bila po besedah škofa Stanislava Lipovška zares globoko doživeta romanja in srečanja, polna skrivnostne Božje bližine, prisrčne miline, žive vere in zaupanja do Božje Matere Marije. Jutrišnje srečanje v Stični tako želi biti po besedah predsednika pripravljalnega odbora želi biti neke vrste »krona in finale« tega nadvse pomembnega duhovnega dogajanja. "Vsi, ki smo pobliže spremljali to romanje kipa fatimske Matere božje po naših župnijah, smo čutili, da je celotno dogajanje spremljala neka skrivnostna roka in čudežna moč. To je bila gotovo molitev mnogih apostolov molitve, zlasti tistih iz Združenja posvečenih JMS. Ta skrivnostna luč in moč je navdihnila tudi misel, da bi vsa ta lepa in skrivnostna srečanja po naših škofijah zaključili z vseslovenskim fatimskim romanjem v Stično in potem se je sama po sebi pojavila še druga misel: kaj pa, če bi na to vseslovensko srečanje povabili še naše sosede, škofe, duhovnike in vernike iz Hrvaške. Tako smo srečanje združili z že utečenimi srečanji med verniki, duhovniki in škofi Slovenije in Hrvaške, ki je bilo za letos načrtovano v Sloveniji. Zamisel je bila še toliko bolj privlačna in zanimiva, ker so se v zadnjem času med nami nagomilile mnoge težave, ki jih lahko reši le skupna molitev in naše skupno priporočilo Božji Materi Mariji. In zanimivo, ko smo to predlagali našim sosedom, škofom, duhovnikom in vernikom iz Hrvaške, so ta predlog z veseljem sprejeli in bodo v soboto v velikem številu priromali v Stično. Zdaj pa smo mi na vrsti, da se bomo kot gostitelji tega srečanja dobro izkazali in množično priromali v Stično," je dejal škof Lipovšek.

Kot je povedal koordinator za pripravo slovesnosti Janez Gril pričakujejo 4000 romarjev, številne duhovnike in redovnike ter skoraj 20 škofov.

Dogajanje v Stični se bo po Grilovih besedah začelo ob 9.30, ko bo začetek molitvene ure, pri kateri bodo sodelovale različne romarske skupine iz Slovenije in Hrvaške. Ob 11. uri se bo začelo slovesno maševanje slovenskih in hrvaških škofov s pridigama ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta in varaždinskega škofa Josipa Mrzljaka, po maši pa bo procesija s kipom fatimske Marije v spremstvu 64 maket znamenite fatimske kapelice. Sledilo bo prijateljsko srečanje in kosilo.

Organizatorji po Grilovih besedah pričakujejo, da se bo dogajanja udeležilo več kot 2000 slovenskih vernikov, ravno toliko vernikov pa pričakujejo s Hrvaške. Med visokimi cerkvenimi predstavniki je udeležbo do zdaj potrdilo šest hrvaških škofov in skoraj vsi slovenski. Skupaj z obeleževanjem stote obletnice prikazovanj v Fatimi bo namreč v Stični potekalo tudi slovensko-hrvaško srečanje slovenskih in hrvaških vernikov ter voditeljev obeh Cerkva, ki ga že tradicionalno izmenjaje pripravljajo od leta 2003.

Tudi zato se na novinarski konferenci niso mogli izogniti vprašanju, ali bodo voditelji slovenske in hrvaške Cerkve spregovorili tudi o arbitražnem sporazumu. Po Grilovih besedah se bodo v prijateljskem pogovoru zagotovo pogovarjali o vsem. "Molili pa bomo, da bi se vse težave, tudi z arbitražo, rešile na lep in demokratičen način," je dejal.

Generalni tajnik Slovenske škofovske konference (SŠK) Tadej Strehovec pa je spomnil, da je Komisija Pravičnost in mir pri SŠK junija sprejela izjavo, v kateri je zapisala, da so upravičena pričakovanja, da bo prišlo do implementacije odločitve arbitražnega sodišča, izjavo pa so poslali tudi hrvaški škofovski konferenci. "Sobotno srečanje je lepa priložnost, da presežemo vse politične in mejne delitve ter utrdimo prijateljstvo," je dejal.

Varaždinski škof Josip Mrzljak je na novinarski konferenci po četrtkovem rednem zasedanju hrvaške škofovske konference v Zagrebu napovedal, da bo v Stično s Hrvaške prišlo okoli 40 avtobusov z 2000 verniki. Napovedal je, da bodo skupaj s slovenskimi verniki molili za tisto, kar je Slovence in Hrvate povezovalo skozi stoletja, kot so dobrososedstvo, skupnost in krščanska vera, ter za premagovanje sporov med državama.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...