Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
molitev za mir - Assisi (foto: Radio Vatikan)
molitev za mir - Assisi

Prvi rimski maraton za mir

Svet | 16.09.2017, 12:56 Marjana Debevec

Po ulicah italijanske prestolnice bo jutri potekal prvi Rimski polmaraton za mir Via Pacis. Organizirata ga mesto Rim in Papeški svet za kulturo v sodelovanju z Italijansko atletsko zvezo. Start in cilj bosta pred Trgom svetega Petra, maratonci pa bodo med dobrih 21 kilometrov dolgo progo tekli mimo sinagoge, mošeje, pravoslavne cerkve in valdeške cerkve.

Polmaraton Via Pacis ali Pot miru želi dati sporočilo miru, povezovanja, vključevanja in solidarnosti. »Zato bodo po ulicah prestolnice tekli moški in ženske, družine, ostareli, mladi in otroci, športniki in invalidne osebe ter tudi begunci, vsak s svojo številko in svojim sporočilom miru, ki ga bo na določenih mestih lahko pustil na t.i. stebrih miru,« so zapisali organizatorji dogodka. Sporočila in pričevanja bodo zatem zbrana in izdana v knjigi Via Pacis.

Kot je na predstavitvi prvega rimskega polmaratona zatrdil  predsednik Papeškega sveta za kulturo kardinal Gianfranco Ravasi, naš čas vedno bolj potrebuje mostove in ne zidov. Kakor umetnost in kultura nam tudi šport pomaga znova najti našo skupno človeškost, je dodal.

Rimska županja Virginia Raggi pa je dejala, da bo dogodek prispeval k dialogu in povezovanju med različnimi verskimi skupnosti v Rimu. Pomagal bo k utrjevanju povezanosti in bratstva, ki obstajata že več stoletij in sta vedno bolj aktualna in pomembna.

Daniele Frongia iz odbora za šport in politiko mladih pa je izpostavil, da bo polmaraton Via Pacis velik mednarodni dogodek, ki bo posredoval za vse pomembno sporočilo in sicer ta, da je Rim lahko in mora biti referenčna točka za širjenje kulture miru in dialog.

Svet, Cerkev po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...