Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Štuhec in Maver po referendumu o drugem tiru opozorila na nejasnosti

| 24.09.2017, 23:00

V referendumskem večeru o drugem tiru smo na Radiu Ognjišče poklicali dr. Ivana Štuheca in dr. Aleša Mavra, ki sta opozorila, da volivcem ni bilo povsem jasno o čem odločajo.

„Volivci so verjetno v prvi vrsti mislili, ali smo za ali proti drugemu tiru. Volivci niso razmišljali o tem, koliko nas bo drugi tir stal. Že sama ta zmeda in zmešnjava povzroča potem pri ljudeh določeno negotovost. Mislim, da so soočenja na nacionalni televiziji imela svoj učinek. Če so ljudje videli, da ljudje, ki bi naj zagovarjali neko večjo pravičnost in pa večjo kontrolo nad državo, niso sposobni imeti kulturnega dialoga, danes sem že slišal, da je bilo to podkupljeno in plačano, tega v principu ne bi izključil... ampak seveda, zelo je pomembno kakšen je PR tistega, ki se loti takega projekta kot je v Sloveniji referendum,“ je opozoril dr. Ivan Štuhec. Dodal je, da je takšna referendumska zakonodaja do konca neumna. „Če ne bo prišlo do reforme referendumske zakonodaje potem bomo uničili enega od demokratičnih instrumentov, ki jih imajo volivci vedno na voljo zato, da lahko kontrolirajo vlado,“ je dejal Štuhec.

Urednika spletnega portala Časnik.si in publicist Aleš Maver je v prvem odzivu na rezultat referenduma o drugem tiru dejal, da je bilo praktično nemogoče, da bi volivci vedeli o čem odločajo. „Gre za specifično strokovno vprašanje. Poleg tega je bilo veliko nejasnosti ali glasujemo o projektu drugega tira kot takem, o trasi ali pa zgolj o financiranju, kar je predmet zakona, ki je bil sicer predmet referenduma. Poleg tega je treba povedati, da je bila referendumska kampanja precej kaotična mislim, da je bil tudi problem s pogoji, da se je nekdo prijavil za udeleženca te referendumske kampanje,“ je opozoril Maver. Dodal je, da se prvič od kar spremljamo referendume volivci niso opredeljevali tradicionalno glede na levo ali desno. Ta ločnica je bila po sogovornikovih besedah jasna na vseh referendumih od leta 2001. „Tokrat pa so rezultati, kar se tega tiče, precej presenetljivi. Mislim, da je vladala vsekakor velika zmeda,“ je povedal Maver.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...