Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Veliki šmaren v Iraku in Siriji

Cerkev po svetu | 16.08.2017, 07:36 Marta Jerebič

Verniki v Iraku in Siriji so se kljub strahu pred Islamsko državo na včerajšnji praznik Marijinega vnebovzetja množično zbrali po cerkvah.

Latinski nadškof v Bagdadu msgr. Jean Benjamin Sleiman je dejal, da je v razmerah, ko je marsikdo izgubil zaupanje v prihodnost, Marijin praznik kot »žarek upanja«. Po njegovih besedah je strah, ki sicer spremlja obhajanje, sedaj že kot kronična bolezen. Vendar pa je nevarnost večja ob praznikih, kot sta božič ali velika noč. Včeraj je bil namreč v Iraku, kot v skoraj vseh državah na Bližnjem vzhodu, običajen delovni dan.

Kristjani so šli v cerkev bodisi navsezgodaj zjutraj ali pa pozno popoldne. Msgr. Sleiman je za Radio Vatikan povedal, da veliko ljudi še vedno odhaja iz države. Nekaj družin se je vrnilo v osvobojene vasi, vendar manj, kot se je pričakovalo in upalo. Na tistih področjih namreč še vedno ostajajo politični problemi, predvsem pa »ni več zaupanja v možnost sobivanja z drugimi«.

Apostolski nuncij v Damasku, kardinal Mario Zenari, pa je povedal, da je nasilja v Siriji letos na splošno nekoliko manj, čeprav je na nekaterih območjih trpljenje še vedno zelo veliko, kot na primer okoli mesta Raka.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...