Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Blaženi Oskar Romero – slovesnosti ob 100. obletnici rojstva

Cerkev po svetu | 15.08.2017, 06:47 Tone Gorjup

V Salvadorju se danes spominjajo 100. obletnice rojstva blaženega škofa Oskarja Romêra. Osrednji dogodek bo sveta maša v katedrali San Salvadorju, ki jo bo daroval papežev odposlanec kardinal Ricardo Ezzatti iz Santjaga v Čilu. Postulator za njegovo kanonizacijo je ob jubileju omenil, da bi bil lahko blaženi oskar Romero že prihodnje leto prištet med svetnike.

Mučenec našega časa Oskar Romêro se je rodil 15, avgusta 1917 v Ciudad Barrios na jugu Salvadorja. Teologijo je študiral v Rimu. Po drugi svetovni vojni je vodil številna laična občestva in se zavzemal predvsem za uboge. Leta 1974 je postal škof v Santiago de Maria, tri leta zatem pa nadškof v San Salvadorju. Kot borec za človekove pravice je postal žrtev nasprotnikov. Med mašo v bolniški kapeli ga je 24. marca leta 1980 ubil ostrostrelec. Leta 1993 so začeli postopek za njegovo beatifikacijo, za blaženege pa je bil razglašen 23. maja 2015 v San Salvadorju.

Jubilej rojstva blaženega Oskarja Romera je minuli konec tedna zaznamovalo tridnevno romanje iz San Salvadorja na njegov rojstni kraj, ki so ga začeli na god sv. Klare in sklenili v nedeljo. Na več kot sto kilometrov dolgem romanju skozi štiri škofije se je množica z vsakim dnem večala. V ospredju je bil njegov lik preroka za sodobni čas, saj se tudi danes po njegovem zgledu mnogi zavzemajo za socilano pravičnost vključno s papežem Frančiškom. Danes se bodo blaženega škofa spomnili v mnogih krajih njegove domovine, glavna slovesnost pa bo v stolni cerkvi nadškofije, ki jo je vodil.

Minulo soboto so njegov spomin počastili tudi v Londonu, v katedrali sv. Jurija, kjer hranijo križ z njegovimi relikvijami. Maševal je predsednik Papeške akademije za življenje nadškof Vincenzo Paglia, postulator postopka za kanonizacijo škofa Romera. Ta je med drugim dejal: „Pomembno se ga je spominjati, ker je eden izmed pričevalcev, ki je zaznamoval zgodovino Cerkve od drugega vatikanskega koncila naprej. Ni naključje, da v Cerkvi 24. marca, na dan njegovega mučeništva, obhajamo spomin na nove mučence.“ Nadškof Paglia je za radio Vatikan še povedal, da je postopek za kanonizacijo blaženega Romera na dobri poti, da bi ga lahko sklenili prihodnj leto. Čudež na njegovo priprošnjo morajo preveriti in potrditi še v Rimu. Oskarja Romera so za časa življenja pogosto imenovali rdeči škof, ker je simpatiziral s teologijo osvoboditve; nekateri ga tako imenujejo še danes. Papež Benedikt XVI., ki je pospešil postopek za njegovo beatifikacijo, ga je imenoval božji mož. Njegov naslednik, papež Frančišek, pa ga večkrat omenja v svojih nagovorih in opozarja predvsem na zgled njegovega zavzemanja za najbolj uboge.

Vir: Vis, RV

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...