Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
kardinal Daniel DiNardo (foto: CTV)
kardinal Daniel DiNardo

Ameriški škofje po izbruhu nasilja v Charlottesvillu pozvali k miru

Svet | 13.08.2017, 12:59 Andrej Šinko

Med shodom skrajnih desničarjev v Charlottesvillu v ameriški zvezni državi Virginija je prišlo do spopadov med udeleženci tega shoda in protestniki proti njim, medtem pa je 20-letnik z avtomobilom zapeljal v množico. Ena ženska je umrla, več deset ljudi je poškodovanih, od tega več huje. Le nekaj trenutkov pred tem je guverner Virginije Terry McAuliffe razglasil izredne razmere v državi zaradi izgredov.

Ameriški neonacisti in rasisti so sicer s shodom nasprotovali odstranitvi spomenika generalu konfederacije Robertu Leeju, kar so nameravale narediti mestne oblasti. Ob tem je prišlo do spopadov z nasprotniki in policijo, pri tem pa je bilo več ranjenih. Voznika avtomobila so oblasti prijele in sporočile, da je v množico zapeljal namerno.

Medtem pa so številni politiki obsodili ravnanje predsednika Donalda Trumpa, ki da pri obsodbi nasilja ni bil dovolj jasen. Ob izgredih je sicer sporočil, da »obsoja na najostrejši možen način pretirane izraze sovraštva, podžiganja in nasilja na mnogih straneh«.

Odziv ameriških škofov

Nasilje v tej zvezni državi pa so poleg številnih politikov obsodili ameriški škofje. Kardinal Daniel N. DiNardo je v sporočilu pozval k miru in obljubil molitve za umrlo in ranjene. Po poročanju Radia Vatikan je poudaril, da je izražanje sovraštva in s tem povezano nasilje napad na enotnost naroda. Ob tem je izrazil nasprotovanje sovraštvu in obljubil pripravljenost na sodelovanje z vsemi, ki si bodo prizadevali za izkoreninjenje rasnega sovraštva in gradnjo miru v skupnosti.

 

Svet
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...