Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Benjamin Netanjahu (foto: Wikimedia Commons)
Benjamin Netanjahu

Izrael in višegrajske države s skupno delovno skupino za boj proti terorizmu

Svet | 19.07.2017, 17:03 Andrej Šinko

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je v Budimpešti srečal s premierji Madžarske, Poljske, Slovaške in Češke. Predstavniki držav so se dogovorili, da bodo oblikovali skupno delovno skupino za boj proti terorizmu, je po srečanju povedal madžarski premier Viktor Orban.

Po navedbah premierja Netanjahuja je sodelovanje z Izraelom na področju terorizma in inovacij v interesu Evrope in višegrajskih držav. Madžarski premier Orban pa je ob tem dodal, da morajo biti odnosi med Izraelom in Evropsko unijo racionalni. Pojasnil je, da morajo namesto obsojanja odpreti vrata za sodelovanje.

Višegrajske države bodo poleg tega Bruselj pozvale, naj ceni izraelska prizadevanja za večjo stabilnost na Bližnjem vzhodu. Stabilnost v tej regiji bo namreč Evropo obranila pred »novimi in novimi invazijami migrantov«, je pojasnil Orban. Članice višegrajske četverice se strinjajo tudi z izraelskim stališčem o pomenu zaščite zunanjih meja, je še poudaril in dodal, da bo neoviran prihod ljudi povečal tveganje za terorizem.

Predsednik izraelske vlade Netanjahu pa je medtem dejal, da je čas za preoblikovanje odnosov med Evropsko unijo in Izraelom. Dodal je, da ceni stališče Madžarske, Poljske, Slovaške in Češke v odnosih z Izraelom in poudaril, da je njegova država tarča stalnega obsojanja s strani Evrope.

»Izrael je edina demokracija na Bližnjem vzhodu,« je še izpostavil Netanjahu in dodal, da je tudi edina država, kjer so kristjani varni. »Izrael je trdnjava evropskih in zahodnih vrednot v regiji,« je dejal. Ob tem je premierje povabil, da bi prihodnji vrh višegrajske četverice pripravili v Izraelu.

Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...