Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kitajska zastava (foto: wiki)
Kitajska zastava

Vatikan zaskrbljen zaradi aretacije kitajskega škofa

Cerkev po svetu | 27.06.2017, 10:40 Marta Jerebič

Vatikan se je prvič po treh letih, odkar so se znova začeli pogovori med Kitajsko in Svetim sedežem, javno izrazil o priprtem škofu. Škofa v kitajskem Wenzhouju msgr. Petra Shaoa je policija odvedla 18. maja. Kot poroča agencija Asianews, naj bi mu prala možgane, da bi pristopil k državno priznanemu Katoliškemu domoljubnemu združenju.

Njegova 90-letna mati je pozvala k njegovi osvoboditvi, za to se je zavzel tudi nemški veleposlanik v Pekingu, verniki pa so sprožili molitveno verigo. Svojci nimajo nobene novice in ne najdejo nobenega razloga, zakaj je bil odveden, niti ne poznajo kraja, kjer bi se lahko nahajal. Vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke je v izjavi za javnost zapisal, da Sveti sedež z veliko zaskrbljenostjo spremlja osebno situacijo škofa, izraža globoko pretresenost zaradi tega in podobnih dogodkov, ki žal ne olajšujejo poti medsebojnega razumevanja. Izrazil je tudi upanje, da se bo škof lahko čim prej vrnil na škofijo in mu bo zagotovljeno mirno izvajanje njegove škofijske službe.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.