Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Cerar: Odločitve mednarodnih sodišč je treba spoštovati

Slovenija | 23.06.2017, 15:35

Odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško bo znana čez manj kot teden dni. Ljubljana je zagotovila, da jo bo spoštovala, to pričakuje tudi od Zagreba, čeprav je ta odstopil od sporazuma. Ker je imela pri sklepanju dogovora posredniško vlogo Evropska unija, naša država verjame v njeno podporo. Na pomen spoštovanja razsodbe, ki jo bodo v Haagu razglasili prihodnji četrtek, ob robu vrha v Bruslju opozarja naš premier Miro Cerar.

Cerar je o pričakovanjih pred objavo odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško v belgijski prestolnici govoril z več voditelji članic povezave. Kot je sporočil, ga veseli, ker prevladuje prepričanje, da je mednarodne razsodbe treba spoštovati. To so izrecno podprli voditelji držav Beneluksa, ostalih imen Cerar ni naštel, a po neuradnih informacijah naj bi se med drugim srečal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel. Ponovil je, da gre za zgodovinsko zadevo, ki ni pomembna le za vpleteni državi, ampak tudi za širšo regijo, saj bi po njegovih besedah lahko šlo za dober primer, kako je mogoče takšna vprašanja reševati po pravni poti.

Stališča južne sosede voditeljem članic povezave pojasnjuje hrvaški premier Andrej Plenković. Po neuradnih navedbah je Zagreb pripravil eno stran dolg pisni opomnik o kompromitiranem procesu.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.