Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Politični analitik: Trumpova strategija je, da nima stika s papežem.

Svet | 19.04.2017, 07:00 Marta Jerebič

Vatikan zaenkrat še ni prejel prošnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa po srečanju s papežem Frančiškom. Trump se bo v Italiji mudil konec maja, ko bo na Siciliji potekal vrh G7. Analitiki zato že pišejo o razlogih, da se ne želi srečati s svetim očetom.

Bilo bi čudno, če bi ameriški predsednik obiskal Italijo, ne pa tudi papeža, čeprav ne bi bilo povsem prvič. Woodrow Wilson je bil prvi predsednik, ki je potoval v Evropo, januarja 1919 je bil na avdienci pri Benediktu XV. Od takrat so vsi predsedniki, z izjemo Roosvelta, vsaj ob enem od obiskov Italije prišli še v Vatikan. Trump in Frančišek sicer imata nekaj skupnih tem pogovora, pri katerih se strinjata, na primer področje zaščite življenja, pa tudi kar nekaj tem, kjer ni videti, da bosta kdaj dosegla skupno stališče, na primer pri migracijski politiki in gradnji zidu na ameriško mehiški meji, kar je papež že označil za nekrščansko.

»Menim, da je Trumpova strategija, ko gre za papeža, ta, da z njim nima stikov. Da ga ne jezi. In da sprejema politične odločitve, za katere meni, da bi jih odobravala večina katoličanov,« je za televizijsko agencijo Romereports dejal strokovnjak za politične vede in mednarodne odnose na John Cabot University v Rimu, dr. Michael D. Driessen.

Če se Trump ne bo srečal s papežem, to gotovo ne bo ostalo neopaženo, glede na to, da se je papež Frančišek doslej srečal že s številnimi političnimi in verskimi voditelji z vsega sveta.

»Trump je nepredvidljiv predsednik, njegova politika je nepredvidljiva, prav takšen pa je tudi papež. Tako bi papež lahko naredil nekaj nepredvidljivega, kar bi povzročilo nepredvidljiv odgovor pri Trumpu.«

Kakorkoli, Vatikan še vedno čaka, ali se bo Trump v zadnji minuti pridružil dolgemu seznamu ameriških voditeljev, ki so se osebno srečali z voditeljem Katoliške Cerkve.

 

 

 

 

 

 

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.