Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Imam univerze Al Azhar, Ahmed el Tayyib, in papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Imam univerze Al Azhar, Ahmed el Tayyib, in papež Frančišek

Papežev obisk Egipta prispevek k miru v svetu?

| 17.04.2017, 08:43 Marjana Debevec

V svetu, ki ga pretresa nasilje vseh vrst, bo še posebej pomenljivo papeževo potovanje v Egipt, kamor se bo odpravil čez slaba dva tedna. V znamenju dveh terorističnih napadov na koptske kristjane, bo potekalo pod naslovom: Papež miru v Egiptu miru. Samomorilska napada so ostro obsodili tudi egiptovski muslimanski voditelji. Več mošej pa je spontano organiziralo solidarnostne akcije za koptske kristjane.

Sveti oče bo Kairo obiskal 28. in 29. aprila na povabilo egiptovskega predsednika Abdela Fattaha al-Sisija, tamkajšnjih katoliških škofov, koptskega patriarha Tavadrosa II. in velikega imama islamske univerze Al-Azhar, šejka Ahmeda Mohameda al-Tayyeba.

Predsednik bo papeža sprejel 28. aprila popoldne, kjer je predviden tudi pogovor s šejkom al-Tayyebom, preden bosta na konferenci za mir predstavila vsak svoj nagovor.

Istega dne bosta predsednik in sveti oče nagovorila politične in družbene voditelje v Egiptu, zatem pa bo Frančišek obiskal koptskega patriarha Tavadrosa II. Dan zatem bo papež v Kairu obhajal slovesno bogoslužje, nato pa je na programu skupna molitev z duhovniki, posvečenimi osebami in semeniščniki. Frančišek bo v Egiptu preživel 27 ur.

Logo papeževega obiska Egipta
Logo papeževega obiska Egipta © Vatican insider

Prvi papež, ki je obiskal Kairo, je bil leta 2000 Janez Pavel II. (1978-2005). Odtlej so Arabska pomlad, okrepitev Muslimanske bratovščine in njihov zaton po nastopu predsednika al-Sisija leta 2013 močno spremenili položaj krščanske manjšine v deželi. Tudi teološki dialog med Vatikanom in univerzo Al-Azhar je medtem doživel obdobje »zatišja«. Pred kratkim je bil medverski dialog znova vzpostavljen in je po navedbah iz Vatikana vstopil v »novo fazo« medsebojnih odnosov. Tema trenutnih razprav so strategije v boju proti verskemu skrajništvu in terorizmu.

V Egiptu sicer večinsko prebivalstvo predstavljajo sunitski muslimani. Delež koptskih kristjanov, katerih izvor sega v najzgodnejše obdobje krščanstva, ocenjujejo na približno 10 odstotkov. Sodobno družbo prežemajo islamske težnje. Od konca leta 2010 je bila koptska Cerkev vedno znova tarča napadov islamskih skrajnežev.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...