Radio Ognjišče
Nataša LičenNataša Ličen
Mark GazvodaMark Gazvoda
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svetovalnica: Kuhali smo s sestro Nikolino

Hrana in okolje Rok Mihevc

V ponedeljkovi Svetovalnici smo kuhali s sestro Nikolino. Naša gostja je odgovarjala na vprašanja poslušalk o receptu preprostih piškotov, narastka, pirine rolade, pripravi domače majoneze, karamele, potratne potice, o tajanju mesa iz zamrzovalne skrinje ter o uporabi topinambura.

Domača majoneza

Imamo dve vrsti majoneze, surovo in kuhano. Navadno je zelo preprosto pripraviti, lahko uporabimo celo jajce ali samo rumenjak. Zelo pomembno pa je, da so vse sestavine na kuhinjski temperaturi in niso vzete direktno iz hladilnika. Temperaturna razlika sestavin je namreč razlog, da se majoneza ne naredi in se sesiri. Jajcu dodamo žličko olja, malo gorčice in miksamo, priporočam kar ročno, ker s paličnim mešalnikom se ne naredi. Ko se majoneza rahlo zgosti, prilijemo še dcl olja, nato posolimo, pokisamo z limono ali kisom, lahko pa dodamo tudi žličko kisle smetane. S kuhano majonezo je pa tako, da vse počnemo nad vodno kopeljo, ki sicer ne sme vreti. Ko je majoneza gosta, jo takoj odstavimo, ker se bo drugače sesirila.

Narastek

Dober narastek lahko naredimo iz ostankov krofov, buhteljnov, rezin potice in podobno. Vzamemo pekač, ki ima višje stene, saj bo narastek kar narasel. Narežemo kruhove rezine in ostanke, ki jih imamo, približno do 30 dkg. Še prej podušimo jabolka, posladkamo in dodamo malo cimeta, pripravimo tudi sok, najboljše jabolčni ali limonin. Potrebujemo tudi 3-5dcl mleka, zaradi suhosti kruha. Nato ražvrkljamo dva jajca in prilijemo 2/3 mleka, če želimo, da bo bolj sladko, dodamo še kakšno smetano. Nato v pekač razporedimo pol narezanega kruha, dodamo malo sadja, nato spet kruh in vse pokrijemo z dušenim sadjem. Vmes polivamo s sokom in mlekom, tekočino dodajamo, dokler se narastek ne napije in dokler ob straneh ne vidimo tekočino. Pečemo 40 minut na 190-200 stopinj Celzija.

Topinambur

Topinambur je gomolj, ki uravnava kislo-bazično ravnovesje. Je temne barve, lahko ga naribamo na testenine, svaljke, njoke. Dodamo ga tudi v kakšno omako, ki se poda ribam, mesnini. Topinambur je kot močno debel oreh, je pa drugačen gomolj kot krompir. V notranjosti je bel, zunaj je lupinica, malo pikčasta.

Več pa v oddaji!

Hrana in okolje, Svetovalnica
Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko) Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko)

»Učenje iz napak je najhitrejša pot do uspeha«

Delavnica, ki v Socialni akademiji že ima svoje mesto, je tokrat dobila svojo polurno različico v radijski oddaji Svetovalnica. Gre za delavnico, kjer se govori o napakah, učenju in osebni rasti. ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Avdio player - naslovnica