Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Svetovalnica: Kuhali smo s sestro Nikolino

Hrana in okolje | 27.03.2017, 10:56 Rok Mihevc

V ponedeljkovi Svetovalnici smo kuhali s sestro Nikolino. Naša gostja je odgovarjala na vprašanja poslušalk o receptu preprostih piškotov, narastka, pirine rolade, pripravi domače majoneze, karamele, potratne potice, o tajanju mesa iz zamrzovalne skrinje ter o uporabi topinambura.

Domača majoneza

Imamo dve vrsti majoneze, surovo in kuhano. Navadno je zelo preprosto pripraviti, lahko uporabimo celo jajce ali samo rumenjak. Zelo pomembno pa je, da so vse sestavine na kuhinjski temperaturi in niso vzete direktno iz hladilnika. Temperaturna razlika sestavin je namreč razlog, da se majoneza ne naredi in se sesiri. Jajcu dodamo žličko olja, malo gorčice in miksamo, priporočam kar ročno, ker s paličnim mešalnikom se ne naredi. Ko se majoneza rahlo zgosti, prilijemo še dcl olja, nato posolimo, pokisamo z limono ali kisom, lahko pa dodamo tudi žličko kisle smetane. S kuhano majonezo je pa tako, da vse počnemo nad vodno kopeljo, ki sicer ne sme vreti. Ko je majoneza gosta, jo takoj odstavimo, ker se bo drugače sesirila.

Narastek

Dober narastek lahko naredimo iz ostankov krofov, buhteljnov, rezin potice in podobno. Vzamemo pekač, ki ima višje stene, saj bo narastek kar narasel. Narežemo kruhove rezine in ostanke, ki jih imamo, približno do 30 dkg. Še prej podušimo jabolka, posladkamo in dodamo malo cimeta, pripravimo tudi sok, najboljše jabolčni ali limonin. Potrebujemo tudi 3-5dcl mleka, zaradi suhosti kruha. Nato ražvrkljamo dva jajca in prilijemo 2/3 mleka, če želimo, da bo bolj sladko, dodamo še kakšno smetano. Nato v pekač razporedimo pol narezanega kruha, dodamo malo sadja, nato spet kruh in vse pokrijemo z dušenim sadjem. Vmes polivamo s sokom in mlekom, tekočino dodajamo, dokler se narastek ne napije in dokler ob straneh ne vidimo tekočino. Pečemo 40 minut na 190-200 stopinj Celzija.

Topinambur

Topinambur je gomolj, ki uravnava kislo-bazično ravnovesje. Je temne barve, lahko ga naribamo na testenine, svaljke, njoke. Dodamo ga tudi v kakšno omako, ki se poda ribam, mesnini. Topinambur je kot močno debel oreh, je pa drugačen gomolj kot krompir. V notranjosti je bel, zunaj je lupinica, malo pikčasta.

Več pa v oddaji!

Hrana in okolje, Svetovalnica
Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. (photo: Vatican Media) Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. (photo: Vatican Media)

Nič več v treh krstah

Vatikan je predstavil prenovljen bogoslužni obrednik za papežev pogreb. Nastal je na Frančiškovo pobudo, ki želi, da obred papeževega pogreba bolje odraža položaj voditelja Katoliške cerkve kot ...

Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc) Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc)

Sočutje ni pasivnost

Med 17. in 23. novembrom se po vsem svetu vsako leto v okviru Katoliške cerkve in drugih krščanskih cerkva ter skupnosti obhaja teden zaporov. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali ...