Štefan IskraŠtefan Iskra
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik

Svetovalnica: Kuhali smo s sestro Nikolino

Hrana in okolje | 27.03.2017, 10:56 Rok Mihevc

V ponedeljkovi Svetovalnici smo kuhali s sestro Nikolino. Naša gostja je odgovarjala na vprašanja poslušalk o receptu preprostih piškotov, narastka, pirine rolade, pripravi domače majoneze, karamele, potratne potice, o tajanju mesa iz zamrzovalne skrinje ter o uporabi topinambura.

Domača majoneza

Imamo dve vrsti majoneze, surovo in kuhano. Navadno je zelo preprosto pripraviti, lahko uporabimo celo jajce ali samo rumenjak. Zelo pomembno pa je, da so vse sestavine na kuhinjski temperaturi in niso vzete direktno iz hladilnika. Temperaturna razlika sestavin je namreč razlog, da se majoneza ne naredi in se sesiri. Jajcu dodamo žličko olja, malo gorčice in miksamo, priporočam kar ročno, ker s paličnim mešalnikom se ne naredi. Ko se majoneza rahlo zgosti, prilijemo še dcl olja, nato posolimo, pokisamo z limono ali kisom, lahko pa dodamo tudi žličko kisle smetane. S kuhano majonezo je pa tako, da vse počnemo nad vodno kopeljo, ki sicer ne sme vreti. Ko je majoneza gosta, jo takoj odstavimo, ker se bo drugače sesirila.

Narastek

Dober narastek lahko naredimo iz ostankov krofov, buhteljnov, rezin potice in podobno. Vzamemo pekač, ki ima višje stene, saj bo narastek kar narasel. Narežemo kruhove rezine in ostanke, ki jih imamo, približno do 30 dkg. Še prej podušimo jabolka, posladkamo in dodamo malo cimeta, pripravimo tudi sok, najboljše jabolčni ali limonin. Potrebujemo tudi 3-5dcl mleka, zaradi suhosti kruha. Nato ražvrkljamo dva jajca in prilijemo 2/3 mleka, če želimo, da bo bolj sladko, dodamo še kakšno smetano. Nato v pekač razporedimo pol narezanega kruha, dodamo malo sadja, nato spet kruh in vse pokrijemo z dušenim sadjem. Vmes polivamo s sokom in mlekom, tekočino dodajamo, dokler se narastek ne napije in dokler ob straneh ne vidimo tekočino. Pečemo 40 minut na 190-200 stopinj Celzija.

Topinambur

Topinambur je gomolj, ki uravnava kislo-bazično ravnovesje. Je temne barve, lahko ga naribamo na testenine, svaljke, njoke. Dodamo ga tudi v kakšno omako, ki se poda ribam, mesnini. Topinambur je kot močno debel oreh, je pa drugačen gomolj kot krompir. V notranjosti je bel, zunaj je lupinica, malo pikčasta.

Več pa v oddaji!

Hrana in okolje, Svetovalnica
Kolesarji na Trgu svetega Petra (photo: ) Kolesarji na Trgu svetega Petra (photo: )

Kolesarji upanja so prikolesarili na Trg sv. Petra!

Skupina kolesarjev upanja je danes uspešno končala večdnevno romanje iz Ljubljane v Vatikan. Po skoraj 800 kilometrih poti so prikolesarili na Trg svetega Petra. Pobuda, ki je v sklopu jubileja ...

Otroci, šolarji, pouk (photo: svklimkin / Pixabay) Otroci, šolarji, pouk (photo: svklimkin / Pixabay)

Dr. Andrej Perko: To je norost! Otrok ni pravica!

Državni zbor bo na junijski seji, ki se začne jutri, obravnaval predlog novele novele zakona o zdravljenju neplodnosti in umetne oploditve. Predlog je na predlog koalicije pripravil odbor za ...

Hanzi Mikl (photo: Jaka Korenjak) Hanzi Mikl (photo: Jaka Korenjak)

Naš gost: Hanzi Mikl s kmetije Gams #video

Med najbolj znanimi koroškimi pridelovalci jagod je družina Mikl iz Ziljske doline, ki živi kmetijo Gams. Poznani niso samo po sladkih jagodah, po odličnih in s številnimi odličji nagrajenih ...