Jože BartoljJože Bartolj
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tone GorjupTone Gorjup

Svetovalnica: Kuhali smo s sestro Nikolino

Hrana in okolje | 27.03.2017, 10:56 Rok Mihevc

V ponedeljkovi Svetovalnici smo kuhali s sestro Nikolino. Naša gostja je odgovarjala na vprašanja poslušalk o receptu preprostih piškotov, narastka, pirine rolade, pripravi domače majoneze, karamele, potratne potice, o tajanju mesa iz zamrzovalne skrinje ter o uporabi topinambura.

Domača majoneza

Imamo dve vrsti majoneze, surovo in kuhano. Navadno je zelo preprosto pripraviti, lahko uporabimo celo jajce ali samo rumenjak. Zelo pomembno pa je, da so vse sestavine na kuhinjski temperaturi in niso vzete direktno iz hladilnika. Temperaturna razlika sestavin je namreč razlog, da se majoneza ne naredi in se sesiri. Jajcu dodamo žličko olja, malo gorčice in miksamo, priporočam kar ročno, ker s paličnim mešalnikom se ne naredi. Ko se majoneza rahlo zgosti, prilijemo še dcl olja, nato posolimo, pokisamo z limono ali kisom, lahko pa dodamo tudi žličko kisle smetane. S kuhano majonezo je pa tako, da vse počnemo nad vodno kopeljo, ki sicer ne sme vreti. Ko je majoneza gosta, jo takoj odstavimo, ker se bo drugače sesirila.

Narastek

Dober narastek lahko naredimo iz ostankov krofov, buhteljnov, rezin potice in podobno. Vzamemo pekač, ki ima višje stene, saj bo narastek kar narasel. Narežemo kruhove rezine in ostanke, ki jih imamo, približno do 30 dkg. Še prej podušimo jabolka, posladkamo in dodamo malo cimeta, pripravimo tudi sok, najboljše jabolčni ali limonin. Potrebujemo tudi 3-5dcl mleka, zaradi suhosti kruha. Nato ražvrkljamo dva jajca in prilijemo 2/3 mleka, če želimo, da bo bolj sladko, dodamo še kakšno smetano. Nato v pekač razporedimo pol narezanega kruha, dodamo malo sadja, nato spet kruh in vse pokrijemo z dušenim sadjem. Vmes polivamo s sokom in mlekom, tekočino dodajamo, dokler se narastek ne napije in dokler ob straneh ne vidimo tekočino. Pečemo 40 minut na 190-200 stopinj Celzija.

Topinambur

Topinambur je gomolj, ki uravnava kislo-bazično ravnovesje. Je temne barve, lahko ga naribamo na testenine, svaljke, njoke. Dodamo ga tudi v kakšno omako, ki se poda ribam, mesnini. Topinambur je kot močno debel oreh, je pa drugačen gomolj kot krompir. V notranjosti je bel, zunaj je lupinica, malo pikčasta.

Več pa v oddaji!

Hrana in okolje, Svetovalnica
V Vatikanu (photo: Moisés Becerra LC) V Vatikanu (photo: Moisés Becerra LC)

Kdo so ženske na vodilnih položajih v Cerkvi?

Praznujemo mednarodni dan žena. Ženska je imela v Cerkvi vedno veliko vlogo. Posebno mesto ji daje papež Frančišek, ki je na nekatere pomembne vodilne položaje imenoval prav ženske.

Rdeča packa na pročelju ljubljanske stolnice (photo: fb nadškof Stanislav Zore) Rdeča packa na pročelju ljubljanske stolnice (photo: fb nadškof Stanislav Zore)

Packa, ki kliče po krvi?

Letošnji 8. marec, svetovni dan žena, je minil z grenkim priokusom. Skupina protestnikov je namreč z rdečo barvo oskrunila in poškodovala ljubljansko stolno cerkev. Objestni napad na stolnico in ...

Papež in ostareli (photo: Simone Risoluti) Papež in ostareli (photo: Simone Risoluti)

Papež Frančišek z nemočjo pričuje

Papež Frančišek tudi s svojo boleznijo pričuje. Vernikom in ljudem dobre volje daje zgled, kako lahko s svojim življenjem in z odločitvami, ki jih sprejemamo, kažemo Boga, je v oddaji Pogovor o ...