Jakob TurkJakob Turk
Jakob ČukJakob Čuk
Marcel KrekMarcel Krek

Svetovalnica: Kuhali smo s sestro Nikolino

Hrana in okolje | 27.03.2017, 10:56 Rok Mihevc

V ponedeljkovi Svetovalnici smo kuhali s sestro Nikolino. Naša gostja je odgovarjala na vprašanja poslušalk o receptu preprostih piškotov, narastka, pirine rolade, pripravi domače majoneze, karamele, potratne potice, o tajanju mesa iz zamrzovalne skrinje ter o uporabi topinambura.

Domača majoneza

Imamo dve vrsti majoneze, surovo in kuhano. Navadno je zelo preprosto pripraviti, lahko uporabimo celo jajce ali samo rumenjak. Zelo pomembno pa je, da so vse sestavine na kuhinjski temperaturi in niso vzete direktno iz hladilnika. Temperaturna razlika sestavin je namreč razlog, da se majoneza ne naredi in se sesiri. Jajcu dodamo žličko olja, malo gorčice in miksamo, priporočam kar ročno, ker s paličnim mešalnikom se ne naredi. Ko se majoneza rahlo zgosti, prilijemo še dcl olja, nato posolimo, pokisamo z limono ali kisom, lahko pa dodamo tudi žličko kisle smetane. S kuhano majonezo je pa tako, da vse počnemo nad vodno kopeljo, ki sicer ne sme vreti. Ko je majoneza gosta, jo takoj odstavimo, ker se bo drugače sesirila.

Narastek

Dober narastek lahko naredimo iz ostankov krofov, buhteljnov, rezin potice in podobno. Vzamemo pekač, ki ima višje stene, saj bo narastek kar narasel. Narežemo kruhove rezine in ostanke, ki jih imamo, približno do 30 dkg. Še prej podušimo jabolka, posladkamo in dodamo malo cimeta, pripravimo tudi sok, najboljše jabolčni ali limonin. Potrebujemo tudi 3-5dcl mleka, zaradi suhosti kruha. Nato ražvrkljamo dva jajca in prilijemo 2/3 mleka, če želimo, da bo bolj sladko, dodamo še kakšno smetano. Nato v pekač razporedimo pol narezanega kruha, dodamo malo sadja, nato spet kruh in vse pokrijemo z dušenim sadjem. Vmes polivamo s sokom in mlekom, tekočino dodajamo, dokler se narastek ne napije in dokler ob straneh ne vidimo tekočino. Pečemo 40 minut na 190-200 stopinj Celzija.

Topinambur

Topinambur je gomolj, ki uravnava kislo-bazično ravnovesje. Je temne barve, lahko ga naribamo na testenine, svaljke, njoke. Dodamo ga tudi v kakšno omako, ki se poda ribam, mesnini. Topinambur je kot močno debel oreh, je pa drugačen gomolj kot krompir. V notranjosti je bel, zunaj je lupinica, malo pikčasta.

Več pa v oddaji!

Hrana in okolje, Svetovalnica
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...