Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Svetovalnica: Kuhali smo s sestro Nikolino

Hrana in okolje | 27.03.2017, 10:56 Rok Mihevc

V ponedeljkovi Svetovalnici smo kuhali s sestro Nikolino. Naša gostja je odgovarjala na vprašanja poslušalk o receptu preprostih piškotov, narastka, pirine rolade, pripravi domače majoneze, karamele, potratne potice, o tajanju mesa iz zamrzovalne skrinje ter o uporabi topinambura.

Domača majoneza

Imamo dve vrsti majoneze, surovo in kuhano. Navadno je zelo preprosto pripraviti, lahko uporabimo celo jajce ali samo rumenjak. Zelo pomembno pa je, da so vse sestavine na kuhinjski temperaturi in niso vzete direktno iz hladilnika. Temperaturna razlika sestavin je namreč razlog, da se majoneza ne naredi in se sesiri. Jajcu dodamo žličko olja, malo gorčice in miksamo, priporočam kar ročno, ker s paličnim mešalnikom se ne naredi. Ko se majoneza rahlo zgosti, prilijemo še dcl olja, nato posolimo, pokisamo z limono ali kisom, lahko pa dodamo tudi žličko kisle smetane. S kuhano majonezo je pa tako, da vse počnemo nad vodno kopeljo, ki sicer ne sme vreti. Ko je majoneza gosta, jo takoj odstavimo, ker se bo drugače sesirila.

Narastek

Dober narastek lahko naredimo iz ostankov krofov, buhteljnov, rezin potice in podobno. Vzamemo pekač, ki ima višje stene, saj bo narastek kar narasel. Narežemo kruhove rezine in ostanke, ki jih imamo, približno do 30 dkg. Še prej podušimo jabolka, posladkamo in dodamo malo cimeta, pripravimo tudi sok, najboljše jabolčni ali limonin. Potrebujemo tudi 3-5dcl mleka, zaradi suhosti kruha. Nato ražvrkljamo dva jajca in prilijemo 2/3 mleka, če želimo, da bo bolj sladko, dodamo še kakšno smetano. Nato v pekač razporedimo pol narezanega kruha, dodamo malo sadja, nato spet kruh in vse pokrijemo z dušenim sadjem. Vmes polivamo s sokom in mlekom, tekočino dodajamo, dokler se narastek ne napije in dokler ob straneh ne vidimo tekočino. Pečemo 40 minut na 190-200 stopinj Celzija.

Topinambur

Topinambur je gomolj, ki uravnava kislo-bazično ravnovesje. Je temne barve, lahko ga naribamo na testenine, svaljke, njoke. Dodamo ga tudi v kakšno omako, ki se poda ribam, mesnini. Topinambur je kot močno debel oreh, je pa drugačen gomolj kot krompir. V notranjosti je bel, zunaj je lupinica, malo pikčasta.

Več pa v oddaji!

Hrana in okolje, Svetovalnica
Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc) Predstavitev letošnjega šmarničnega branja na Celjski Mohorjevi družbi (photo: Rok Mihevc)

Dobra mineštra, sladoled in Šmarnice

Mesec maj, v katerega smo vstopili, je že od 16. stoletja povezan s češčenjem Marije. Posebna majniška pobožnost je nastala dve stoletji pozneje. Na Slovenskem smo jo začeli obhajati sredi 19. ...

Matjaž Celarc na pogovoru v studiu Radia Ognjišče (photo: Mojca Močnik) Matjaž Celarc na pogovoru v studiu Radia Ognjišče (photo: Mojca Močnik)

Koliko glasov za izvolitev potrebuje novi papež?

Kardinali z vsega sveta se v teh dneh zbirajo na kongregacijah, na katerih se pogovarjajo o usmeritvi Cerkve v prihodnje. V sredo popoldne se bo začel konklave, že dopoldne pa bo somaševanje za ...