Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik

Msgr. Fisichella o novi evangelizaciji v romarskih svetiščih

Cerkev po svetu | 04.04.2017, 07:25 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pristojnosti nad pastoralo, povezano z romarskimi svetišči, vključno z njihovim varovanjem in vrednotenjem, zaupal Papeškemu svetu za novo evangelizacijo. Predsednik tega sveta, msgr. Rino Fisichella, je za Radio Vatikan dejal, da so svetišča predvsem v današnjih dneh resnično privilegiran kraj za oznanjevanje evangelija.

Za papeški svet bo tako velik izziv: odzvati se z novim jezikom, z novimi možnostmi evangelizacije, ki izhajajo iz teh krajev, kjer ljudska pobožnost v polnosti prepoznava osnovne izraze svoje vere.

Vsako leto svetišča obišče več milijonov ljudi. Vendar pa jih tja pripeljejo zelo različne želje. Med njimi so verniki, ki obiskujejo vsa najbolj poznana zgodovinska svetišča, a so tudi mnogi drugi, ki pridejo, ker jih je pritegnila lepota teh svetišč, lepota panorame ali ker v globini srca čutijo neko željo.

Msgr. Fisichella je zato prepričan, da so zavzetost, delo, sprejemanje, pričevanje in način molitve, ki so jih svetišča poklicana udejanjiti, »pristne oblike nove evangelizacije«.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...