Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Črnčec: Razumeti bomo morali, da nekateri želijo spremeniti našo demokracijo

Svet | 23.03.2017, 17:06

Strokovnjak za varnostna vprašanja Damir Črnčec je v pogovoru za naš radio opozoril na dvojno simboliko najhujšega krvavega dejanja v Londonu po letu 2005. Prva je, da se je zgodil ob prvi obletnici terorističnih napadov v Bruslju, ki so ranili srce Evropske unije, druga je, da je bil tarča sedež parlamenta v Veliki Britaniji.

"Napadena je bila britanska demokracija, kajti parlament v britanskem političnem sistemu pomeni točno to - srčiko demokracije," je poudaril Črnčec. Prepričan je, da so varnostne in obveščevalne službe na Otoku v zadnjih 12 letih preprečile veliko število podobnih napadov. Tokratnega so, na žalost, spregledale. "Ni rešitev v varnostnih strukturah, v varnostno-obveščevalnih službah. Preprosto bomo morali razumeti, da določeni ljudje, posamezniki ali skupine, ki prihajajo k nam in živijo med nami, želijo spremeniti sistem, kot ga imamo, torej našo demokracijo. Zlorabljajo človekove pravice v svojo korist in želijo drug politični sistem, ki je v svoji osnovi totalitaren."

Po Črnčecevih besedah vse skupaj predstavlja izziv - po eni strani za politike, da stvari imenujejo s pravim imenom, po drugi za pravno stroko. "Morala bo preučiti, ali koncepti koncepti človekovih pravic in vladavine pravne države, kot veljajo za nas, veljajo tudi za vse, ki prehajajo med nas in želijo sistem uničiti."

Ko bomo, tako Črnčec, sprejeli, da imamom opravka s četrtim totalitarizmom, kar islamski radikalizem po njegovem je, bomo začeli uporabljati prave prijeme in ukrepe. "Naj še enkrat povem, da so varnostni del in obveščevalne službe na koncu te palice. Prej je kup ostalih vzvodov, ki jih mora politika nasloviti skozi ostale družbene podsisteme."

Svet, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...