Jože BartoljJože Bartolj
Andrej JermanAndrej Jerman
Meta PotočnikMeta Potočnik
Poljska zastava (foto: Wikipedia)
Poljska zastava

Mezeg: Evropska unija ne bo z lahkoto uveljavila svojih interesov

| 03.03.2017, 06:00

V Varšavi so se srečali predsedniki vlad višegrajske skupine. Nasprotujejo Evropski uniji več hitrosti, za kar se zavzemata Nemčija in Francija, od predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska pričakujejo uskladitev mnenj o reformah povezave pred vrhom, ki bo konec meseca v Rimu.

Predsedniki vlad višegrajske četverice, v kateri so Poljska, Češka, Madžarska in Slovaška, se ne strinjajo z razlikami v Evropski uniji. Po srečanju v poljski prestolnici so poudarili, da ne želijo več ali manj Evropske unije, ampak boljšo povezavo. Od Bruslja že pred skorajšnjim vrhom v Rimu pričakujejo dogovor o Evropski uniji po brexitu. "Stvari niso tako enostavne, tako preproste. Menim, da so precej nepredvidljive. Evropska unija ne bo z lahkoto uveljavila svojih interesov," je za naš radio opozoril poznavalec poljske družbe in kulture Domen Mezeg.

Voditelji višegrajske četverice so tudi zapisali, da mora biti vsakršna oblika okrepljenega sodelovanja odprta za vse članice povezave in da se je treba strogo izogibati dezintegraciji enotnega trga, schengenskega območja in tudi same Evropske unije. Ob tem so se strinjali, da bi si moral Tusk prizadevati za skupen načrt za povezavo še pred slovesnostjo ob praznovanju 60. rojstnega dne povezave v večnem mestu.

Prav Tuska Poljska ne želi več videti na čelu Evropskega sveta. Mezeg meni, da je to posledica notranjih sporov iz preteklosti. "Jaroslaw Kaczynski je zameril Tusku, ker ta v času, ko je bil na oblasti na Poljskem, ni naredil več, da bi prišli do dna letalski nesreči pri Smolensku, v kateri je preminil velik del poljske politične elite. Kot da bi šel na roko Rusiji in na nek način popustil tujim interesom," je pojasnil Mezeg.

Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...