Jože BartoljJože Bartolj
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Svetišče Marije Pomagaj v Fatimi ob bok svetovnim romarskim središčem

| 10.03.2017, 11:43

V Fatimi te dni poteka peta Mednarodna konferenca o verskem turizmu. Iz Slovenije se je na povabilo organizatorja udeležujeta tudi rektor narodnega svetišča Marije Pomagaj na Brezjah p. dr. Robert Bahčič in direktorica romarskega urada na Brezjah dr. Andreja Eržen Firšt. Konferenca poteka v luči 100-letnice prikazovanj Marije v Fatimi ter v pričakovanju obiska papeža Frančiška.

Več kot 500 udeležencev z vseh koncev sveta, od Azije do Evrope in Amerike se je te dni zbralo v portugalskem narodnem svetišču Fatima, z namenom izmenjati izkušnje na področju verskega turizma, je za naš radio dejala Eržen Firštova. Na spletni strani narodnega svetišča Marije Pomagaj pa so še zapisali, da je srečanje organizirala občina Ourem, kamor spada Fatima, skupaj s portugalskim ministrstvom za turizem in svetiščem Fatima. Glavni del srečanja predstavljajo delavnice na temo verskega turizma, ob tem pa potekajo predstavitve svetišč ter sestanki s turističnimi organizacijami iz različnih dežel. "K sodelovanju na predstavitvi je bilo povabljeno tudi Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje, kot del evropske mreže Marijinih narodnih svetišč. Verski turizem v gospodarstvu številnih držav predstavlja pomemben element razvoja, njegov vpliv na gospodarsko rast ne moremo prezreti. Marijino svetišče v Fatimi predstavlja osnovo razvoja celotne regije Centralne Portugalske, enako Lurda v Franciji," je izpostavila Eržen Firštova.

"Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje se na kongresu predstavlja prvič, zanimanje za zgodovino in nastanek največjega slovenskega romarskega središča je zelo veliko, zato smo lahko ponosni, da so nas povabili na tako ugleden dogodek," še poudarja Eržen Firštova.

dr. Andreja Eržen Firšt in p. dr. Robert Bahčič
dr. Andreja Eržen Firšt in p. dr. Robert Bahčič © www.marija.si

Marija; Fatima
Marija; Fatima © www.marija.si
Vir: Marija.si

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...