Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Grozdje sorte refošk daje na Kraški planosti vino teran (foto: Kmetija Štoka)
Grozdje sorte refošk daje na Kraški planosti vino teran

Slovenija in Evropska komisija v zvezi s teranom vztrajata vsaka pri svojem

Slovenija | 01.03.2017, 11:25

Slovenija in Evropska komisija pri vprašanju zaščite terana ostajata vsaka na svojem bregu. Čeprav so naši proizvajalci terana evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu včeraj v Bruslju predstavili svoje argumente in tudi nekaj novih dejstev, si ta ni premislil. Še naprej trdi, da načrtovan delegirani akt za odobritev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran kot sorte grozdja ne ogroža slovenske zaščite. V Evropskem parlamentu pozivajo k dialogu.

Sestanek predstavnikov civilne iniciative za zaščito terana in Hogana je trajal poldrugo uro, torej precej dlje od prvotnih pričakovanj. Obe strani sta pogovore opisali kot prijateljske, pozitivne in konstruktivne, Evropska komisija je med drugim slišala tudi nekatera dejstva, s katerimi še ni bila seznanjena. "Gre predvsem za hrvaško dokumentacijo, ki je v nekaterih delih ponarejena," je novinarjem pojasnil predsednik civilne iniciative za zaščito terana Marjan Colja. Kot je dodal, to verjetno ne bo ustavilo postopka sprejemanja delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški. A Hogan je omenil, da bi to utegnilo biti ključno pri pritožbi Slovenije na evropski urad za boj proti goljufijam. Ta mora po besedah Colje raziskati, na čem temelji odločitev Evropske komisije, in preveriti, ali je dokumentacija Hrvaške avtentična. "Pravilnih o izvornih sortah Hrvaške je praktično ponarejen. Sestavljen je iz dveh dokumentov v razdobju desetih let. Mislim, da to meče slabo luč na transparentnost postopka s strani Hrvaške."

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan se je prav tako včeraj srečal z vodstvom odbora za kmetijstvo v Evropskem parlamentu. Od Evropske komisije zahteva, naj Sloveniji posreduje hrvaško dokumentacijo, omogoči čas za preučitev in prekine postopek, ki že teče. Bruselj na te zahteve ni odgovoril, Hogan je pred tem poudaril, da bodo predvideni ukrepi preprečili zlorabe vina teran. Po njegovih besedah so službe Evropske komisije prav tako pripravljene sodelovati s proizvajalci v kraški regiji pri njegovi promociji.

Za to je skušala poskrbeti tudi včerajšnja okrogla miza v evropski prestolnici. Na njej je svoj pogled med drugim predstavil evropski poslanec iz Slovenije Franc Bogovič. Pozval je k nadaljevanju dialoga, ki je po njegovem mnenju morda še mogoč. K temu je iz občinstva povabil tudi evropski poslanec iz Hrvaške Ivan Jakovčič.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...