S. Nikolina Rop SŠ
Krofe lahko tudi spečemo v pečici
Oddaje | 28.02.2017, 08:06 Matjaž Merljak
Tokrat je sestra Nikolina četrtič sodelovala v Svetovalnici. Spraševali ste jo o pripravi domače čokolade, krhkih flancatih, nadevu za čokoladno potico, pripravo orehov za potico, pečenju krofov .... Nekateri ste se oglasili tudi s svojimi kuharskimi izkušnjami.
Zakaj se pri krofih naredijo luknje in ni venčkov?
Več vzrokov je lahko. Da so venčki, pomaga dobro, dobro pregneteno testo, ki ne sme biti preveč suho in gosto ter lepo vzhaja. Če je trdo testo, za vzhajanje rabi več časa in pri cvrenju se delajo luknje. Če vidimo, da pri cvrenju nastajajo luknje, krof hitro s tanko iglo ali vilicami ob strani prebodemo, da zrak izpustimo. Venčki lahko ne nastanejo tudi, če so krofi prehajani.
Krofi niso uspeli - ocvrti so trdi, napiti z maščobo - ponesrečeni - kako lahko porabimo testo?
V vsakem primeru lahko krofe spečemo v pečici, s tem se bomo izognili cvrenju. So drugačni, a razlika ni velika. Lahko se izkroži ali iz testa izrežemo oblike s koleščkom, naložimo jih na peki papir na pekaču dovolj narazen, pustimo jih vzhajati. 10 min pred peko jih namažemo z beljakom ali jajcem ter damo v pečico.
Zanimal vas je tudi recept za pripravo domače čokolade.
Sestavine:
2 jogurtova lončka sladkorja
2 jogurtova lončka mleka
2 jogurtova lončka vode
1o dag kakava
1 kg mleka v prahu
Vse skupaj zmešamo in skuhamo, da dobimo redko čokoladno omako. V modele ali modelčke lahko naložimo sesekljane lešnike, mandlje, orehe, rozine ... Prelijemo s čokolado in počakamo, da se strdi. Lahko damo tudi v hladilnik.
O pripravi krofov smo govorili tudi v prvi februarski Svetovalnici s sestro Nikolino.