Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
prof. Inka Stritar (foto: ARO)
prof. Inka Stritar

Prof. Inka Stritar: Kruha se prosi, pravice se zahteva!

Kmetijstvo | 18.02.2017, 20:08

Tako je zbrane kmete, pa tudi mnoge druge prisotne na Javni tribuni o upravljanju z divjadjo in zvermi podučila prof. Inka Stritar, starosta boja za popolno uveljavitev vseh pravic iz zasebne lastnine, ki so, čeprav je od osamosvojitve minilo že 25 let še vedno kršene, pa četudi ustava veleva drugače. Ni čudno, da so kmetje zato na tribuni zahtevali takojšnje zmanjšanje škod po divjadi in zvereh ter evropsko primerljivo zakonodajo o gospodarjenju z divjadjo.

Prof. Inko Stritar smo gostili tudi v sobotni oddaji Naš gost. Spoznali smo lahko zgodbo njene širše družine, še posebej njenega starega očeta Josipa Zupana, ki mu je oblast takoj po vojni zaplenila vse gozdove nad Mojstrano, septembra leta 1947 pa ga skupaj z njegovo ženo v 77 letu starosti strpala na živinske vagone in ga v zgodnjem jutru pregnala na kočevsko. V naglici sta z ženo s seboj lahko vzela le nekaj najbolj osnovnih stvari, Josip pa je vztrajal, da je s seboj vzel tudi pisalni stroj, na katerega je potem pisal pritožbe zoper sklepe tedanje "ljudske" oblasti.

Po štirih mesecih je zaradi vsega hudega doživel infarkt. Umrl je 23. marca 1948 v Kočevju. Oblast ni dovolila, da bi bil pokopan doma, dovolili niso niti, da bi ga pokopali v Ljubljani, kjer so živeli njegovi otroci... Pogreb je bil v Stari cerkvi na Kočevskem.

O svoji borbi za pravice ki po ustavi pripadajo lastnini

"To borbo, ki jo vodim, ne samo z bojevitostjo, ampak tudi z veliko ljubezni, sem dolžna svojemu rodu..." pravi prof. Inka Stritar, ki je kot 13 letno dekle doživljala to hudo zgodbo. Na svojega starega očeta je bila zelo navezana, saj je z njim preživela veliko časa, ta pa jo je od malih nog uvajal v svoje uspešno gospodarjenje na posestvu in ji zakonitosti že kot majhni deklici pojasnjeval in jo tako učil za življenje.

prof. Inka Stritar
prof. Inka Stritar © ARO

Evropa ima jasno postavljene norme, tudi pri nas jih moramo zahtevati!

"Ne samo da živimo v Evropi, da smo postali člani EU že leta 2004, pač pa imamo tudi mi, od leta 1992 tudi 33. člen ustave, ki govori o obstoju zasebne lastnine... Prav tako obstaja Konvencija o človekovih pravicah, ki jasno govori o varstvu zasebne lastnine. In če pogledam čisto praktično, le par kilometrov oddaljeni avstrijski sosed ima vse te pravice urejene, in smo jih imeli tudi mi, do konca II. Svetovne vojne," nadaljuje prof. Inka Stritar. "potem je bila ta lastnina odvzeta in nacionalizirana, kasneje je bila do neke mere z zakonom o denacionalizaciji vrnjena, vendar ne z vsemi lastninskimi pravicami."

Kmet ne more biti hlapec na svoji zemlji!

"Kdo pa nam daje hrano? Kmet! To je treba spoštovati in ceniti... dejmo se mi vsi združit, da te pravice dobimo in lepoto te Slovenije ohranimo! … Ne samo prednikom, dolžni smo tudi našim potomcem. Tako kot se obnaša gospodar, tako se bo obnašal tudi njegov sin ali hči. Zato hrabro naprej, poziva prof. Inka Stritar.

Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...