Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Kmetija Matijovc (foto: Družinski arhiv)
Kmetija Matijovc

KGZS in pristojna agencija kmetom: Čim prej uredite svoje podatke

Slovenija | 05.03.2017, 06:30

Kmetje lahko za subvencije za letos zaprosijo do 6. maja. To morajo storiti prek elektronskega obrazca, pri čemer se lahko po pomoč obrnejo na posebne svetovalne službe. Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja ob tem poziva vlagatelje, naj čim prej ustrezno uredijo svoje podatke v registru kmetijskih gospodarstev in odpravijo morebitne napake.

Da je elektronski sistem vnašanja vlog preverjen in deluje, je poudaril Jernej Demšar s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Zato so ga uvedli po vsej Sloveniji. "Kmetijski svetovalci bodo že vnaprej določili termine kmetom, kdaj lahko pridejo na vnos zbirne vloge, jih povabili na zbirne vloge. Če se vlagatelj ne ta termin ne bo mogel udeležiti, se bo lahko s kmetijskim svetovalcem dogovoril za drug termin. Seveda bo za nas najugodnejše, če se bodo kmetje držali teh terminov, ki jih bomo določili vnaprej." Namen spremembe je, tako Demšar, da si svetovalci vlagatelje lahko razdelijo vnaprej. "Ne da se potem proti koncu zgosti potreba po pomoči za vnos in je potem gneča, morda tudi slaba volja in manj časa, da se svetovalec posveti samemu vlagatelju, lahko pride tudi do kakšne napake. Temu se želimo izogniti, zato prehajamo na ta sistem."

Demšar kmetom svetuje, naj vsaj dan pred načrtovanim elektronskim vnosom vloge uredijo podatke o kmetiji v vseh evidencah, ki jih praviloma vodijo na upravnih enotah. "Tu je najprej register kmetijskih gospodarstev, RKG, če ga kdo pozna pod tem imenom. Tam se urejajo osnovni podatki o kmetiji - o nosilcu, namestniku in podobno. Potem so tu še podatki o registrih živali - govedu, drobnici, kopitarjih in tako naprej. Vsi ti podatki morajo biti urejeni." Kot še dodaja Demšar, morajo imeti kmetje ob oddaji vloge za subvencijo urejeno grafično enoto rabe kmetijskega gospodarstva, krajše GERK. "Novi GERK-i oziroma novi orto foto posnetki so narejeni na severovzhodnem delu Slovenije, od Celja navzgor. Tu so bili posnetki narejeni v letu 2016. Tu boste kmetje videli največ sprememb. Lahko najbolje vidite, če so meje pravilno vrisane. Tudi na ostalih območjih preglejte, če je prišlo do kakšnih sprememb. Če bo namreč prišel kontrolor na vašo kmetijo, ne bo gledal orto foto posnetkov, ampak bo gledal dejansko stanje v naravi."

Nova kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije, ki se je začela v preteklem tednu, na področju shem neposrednih plačil prinaša plačilo za območja z naravnimi omejitvami, in sicer za kmetijske površine na gorskih območjih z nagibom najmanj 35 odstotkov.

Slovenija, Politika, Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.