Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

V Kranju predstavili Svetnika za vsak dan

Cerkev na Slovenskem | 28.01.2017, 08:09 Matjaž Merljak

V knjigarni Ognjišče v Kranju je bil četrtek, 26. januarja 2017, pogovorni večer ob knjigi Svetnik za vsak dan. Gre za prenovljeno in razširjeno izdajo knjige založbe Ognjišče. Iz Kopra sta na predstavitev prišla avtor knjige Silvester Čuk in njen urednik Marko Čuk. Pogovor, ki smo ga tudi posneli in bo v prihodnjih dneh predvajan v programu, je povezoval Matjaž Merljak

Marko Čuk je uvodoma pojasnil, kakšna je razlika med prvo izdajo knjige Svetnik za vsak dan (1999, ponatis 2004) in novima knjigama - ima namreč enak naslov, ali gre za ponatis ali so druge spremembe in novosti. Že na zunaj se vidi, da sta novi knjigi debelejši (stari knjigi imata 600 strani, novi pa 848, vsebinsko so se prilagodili novemu svetniškemu koledarju, zato je bilo potrebno napisati veliko novih opisov svetnikov, v novih knjigah so poleg glavnega svetnika dodali tudi drugi, ki godujejo na isti dan, dodana je razlaga imena, pogostnost (statistika), različne oblike in možnost izbire godovnega zavetnik, dodani so zavetniki in priprošnjiki in besedila, misli svetnikov.

Msgr. Silvester Čuk je povedal, da je bila povod za prvi knjigi rubrika Svetnik dneva na našem radiu, ki je junija 1994 začel oddajati iz Kopra. Najprej je pisal besedila za dnevno petminutno rubriko, ki so kasneje izšla zbrana v knjigi. Pri tem si je pomagal z zapisi iz revije Ognjišče, kjer so v letniku 1972 in 1973 imeli rubriki Svetnik meseca in Pokazali so nam pot, od januarja 1980 do julija 1984 pa so bili v rubriki Tvoje ime v vsaki številki na dveh staneh na kratko predstavljeni pri nas in po svetu najbolj znani svetniki in svetnice po abecednem redu. Povedal je, kjer je črpal snov za rubriko.

Marko Čuk si je zelo prizadeval, da bi knjigi izšli v novi podobi. Delo je potekalo kar tri leta in kot je povedal na predstavitvi, si ni mislil, da bo treba odpreti toliko knjig: koledarjev, seznamov, spletnih strani … Glavni so bili vsi naši dosedanji življenjepisci svetnikov, poleg J. Rogača z začetka prejšnjega stoletja še Jaklič, Teraš, Torkar, Zore …, rimski in naš martirologij (seznam svetnikov), Bogoslužno branje … koledarji redovnih skupnosti … pa tudi ljudski koledarji in pratike …. "vsebino sem dopolnjeval do zadnjega, prav na koncu sem dodajal še okrogle sličice, še za marsikaj je zmanjkalo časa, toda enkrat je bilo treba reči: konec! Seveda nobena knjiga ni popolna, tudi ta ne in jo že dopolnjujemo z novimi podatki, kajti tudi bralci se že odzivajo."

Obiskovalci v Knjigarni Ognjišče v Kranju
Obiskovalci v Knjigarni Ognjišče v Kranju © Tina Čuk Trošt

Knjiga je tudi po zunanji podobi zelo lična, dinamična in pritegne pozornost. Za končno podobo pa ima največ zaslug tehnični urednik Benjamin Pezdir. Na ovitku je izsek iz mozaika p. Marka Ivana Rupnika Kristus v slavi s svetniki iz cerkve Vseh svetih na Žalah v Ljubljani.

Gosta sta v pogovoru tudi povedala, kdaj in na kakšen način sta se srečala in 'spoprijateljila' s svetniki, kateremu svetniku se priporočata in kateri jima je najbolj pri srcu.

Marko Čuk je ob koncu še nagovoru birmance iz župnije Kranj - Primskovo, ki so se udeležili prireditve, knjigarno Ognjišče pa jim je predstavila vodja Tanja Štuhec.

Cerkev na Slovenskem, Dogodki
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.