Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko

Svetovalnica: Po himni ne ploskamo

24.01.2017, 11:24 Rok Mihevc

Bonton zajema pravila sodobnega vedenja v družbi in z njim se srečujemo skoraj na vsakem koraku. Velikokrat se znajdemo v zadregi kakšna so pravila, zato smo v tokratno Svetovalnico povabili strokovnjakinjo za kulturo vedenja Bojano Košnik.

Himne ne napovedujemo in ne ploskamo po njej
Himna se ne zaigra na vsakem dogodku, zaigramo oz. zapojemo jo na formalnih in uradnih dogodkih. Ob začetku vstanemo in mirno stojimo, ne klepetamo, po končani himni se mirno usedemo in ne ploskamo, ne za slovensko ne za evropsko. "Pri športnih dogodkih, kjer je prisotna evforija, je to sicer drugače in tu se ploskanju skorajda ne da izogniti. Večje domoljubje pokažemo s pravočasnim izobešanjem zastave, ki pa mora biti seveda čista in nič strgana. Odstraniti pa jo moramo dva dni po praznikih."

Ali mladi še odstopijo sedež starejšim?
Še vedno velja, da ko smo na javnih prevoznih sredstvih, odstopimo sedež starejšim, bolnim nosečnicam ali komurkoli, za katerega vidimo, da je mogoče bolj potreben tega sedeža kot mi. "Res je, da mladi kdaj pa kdaj odpovedo, a včasih sem jezna predvsem na nas starejše, saj jih vzgajamo mi. Smo preveč popustljivi in velikokrat pride do situacije, ko mladi ne znajo ali nočejo pravilno od reagirati. Mlajši morajo odstopiti sedež starejšim ljudem, ampak to je vzgoja in ta se začne od prvega dne v domačem krogu in družini. Najprej seveda z vzorom in vzgledom, ki pa se mora nadaljevati tudi v uradnih ustanovah."

Kdaj je primerna prva in zadnja ura, da pokličemo?
Pravilo pravi, da ne kličemo pred osmo zjutraj in zaključimo s klicanjem do osme ure zvečer. Če pa ta klic prinaša zelo pomembno informacijo, takrat lahko pokličemo tudi prej oz. pozneje. Tudi v domačem okolju, ne samo ko smo v službi. "Skratka, ljudi ne obremenjujemo z informacijo, ki bi jo lahko posredovali ob neki pametnejši uri. Pazimo tudi, če kličemo v tujino, kjer gre za časovni zamik, da ujamemo pravo uro in ne kličemo ob neprimernem času."

Bojana Košnik je v nadaljevanju oddaje odgovorila še na nekaj vprašanj o klicanju na službenem mestu, izrekanju sožalja, držanju rok v žepu, uporabi slovenskih pozdravov in o tem, po koliko časa, še lahko voščimo želje ob novem letu. 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svetovalnica

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...