Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

Svetovalnica: Po himni ne ploskamo

24.01.2017, 11:24 Rok Mihevc

Bonton zajema pravila sodobnega vedenja v družbi in z njim se srečujemo skoraj na vsakem koraku. Velikokrat se znajdemo v zadregi kakšna so pravila, zato smo v tokratno Svetovalnico povabili strokovnjakinjo za kulturo vedenja Bojano Košnik.

Himne ne napovedujemo in ne ploskamo po njej
Himna se ne zaigra na vsakem dogodku, zaigramo oz. zapojemo jo na formalnih in uradnih dogodkih. Ob začetku vstanemo in mirno stojimo, ne klepetamo, po končani himni se mirno usedemo in ne ploskamo, ne za slovensko ne za evropsko. "Pri športnih dogodkih, kjer je prisotna evforija, je to sicer drugače in tu se ploskanju skorajda ne da izogniti. Večje domoljubje pokažemo s pravočasnim izobešanjem zastave, ki pa mora biti seveda čista in nič strgana. Odstraniti pa jo moramo dva dni po praznikih."

Ali mladi še odstopijo sedež starejšim?
Še vedno velja, da ko smo na javnih prevoznih sredstvih, odstopimo sedež starejšim, bolnim nosečnicam ali komurkoli, za katerega vidimo, da je mogoče bolj potreben tega sedeža kot mi. "Res je, da mladi kdaj pa kdaj odpovedo, a včasih sem jezna predvsem na nas starejše, saj jih vzgajamo mi. Smo preveč popustljivi in velikokrat pride do situacije, ko mladi ne znajo ali nočejo pravilno od reagirati. Mlajši morajo odstopiti sedež starejšim ljudem, ampak to je vzgoja in ta se začne od prvega dne v domačem krogu in družini. Najprej seveda z vzorom in vzgledom, ki pa se mora nadaljevati tudi v uradnih ustanovah."

Kdaj je primerna prva in zadnja ura, da pokličemo?
Pravilo pravi, da ne kličemo pred osmo zjutraj in zaključimo s klicanjem do osme ure zvečer. Če pa ta klic prinaša zelo pomembno informacijo, takrat lahko pokličemo tudi prej oz. pozneje. Tudi v domačem okolju, ne samo ko smo v službi. "Skratka, ljudi ne obremenjujemo z informacijo, ki bi jo lahko posredovali ob neki pametnejši uri. Pazimo tudi, če kličemo v tujino, kjer gre za časovni zamik, da ujamemo pravo uro in ne kličemo ob neprimernem času."

Bojana Košnik je v nadaljevanju oddaje odgovorila še na nekaj vprašanj o klicanju na službenem mestu, izrekanju sožalja, držanju rok v žepu, uporabi slovenskih pozdravov in o tem, po koliko časa, še lahko voščimo želje ob novem letu. 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svetovalnica

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...