Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
shod za življenje v Parizu (foto: Družina)
shod za življenje v Parizu

Več kot 50 tisoč Francozov na Shodu za življenje

Svet | 23.01.2017, 10:39 Marjana Debevec

Več deset tisoč ljudi se je udeležilo včerajšnjega francoskega »Shoda za življenje«. Protest proti splavu in evtanaziji so v Parizu priredili že enajstič, po navedbah prirediteljev pa naj bi se ga udeležilo več kot 50.000 ljudi.

Protestniki so nosili napise, kot so »Obdržati otroka pomeni resnično svobodo«, »Hvala, da ste me pustili živeti« ali »Umetna oploditev se tiče nas vseh«.

Papež Frančišek in 21 francoskih škofov so shodu svojo podporo izrekli že ob napovedi protesta. V pozdravu udeležencem je papež katoliško Cerkev pozval k prizadevanjem za zaščito življenja. Poudaril je, da se Cerkev »nikoli ne sme utruditi pri zagovarjanju življenja«. Človeško življenje bi moralo biti zaščiteno »brezpogojno, od trenutka spočetja do naravne smrti«. Sveti oče udeležence shoda opogumlja, naj si neutrudno prizadevajo graditi civilizacijo ljubezni in kulturo življenja. Papeževo sporočilo je podpisal papeški veleposlanik v Franciji, nadškof Luigi Ventura.

Med uglednimi podporniki shoda sta tudi francoski primas, kardinal Philippe Barbarin, in prefekt vatikanske kongregacije za bogoslužje, kardinal Robert Sarah.

V Franciji trenutno razpravljajo o zakonskem predlogu, ki predvideva kazen za spletne strani, ki bi objavljale kot jih imenujejo »zavajajoče informacije« o splavu. Kdor namreč na spletu objavlja trditve in pristranske razlage z namenom preprečevanja splava, bi bil lahko po predlogu novega zakona pod določenimi pogoji kaznovan z dvema letoma zapora ali visoko denarno kaznijo. O predlogu bodo v francoski narodni skupščini znova razpravljali v sredo.

Tiskovni predstavnik »Shoda za življenje«, Nicolas Sevillia, je zakonski predlog ostro obsodil in izrekel zahtevo po umiku nekaterih ukrepov, sprejetih v času predsedovanja Francoisa Hollanda – denimo ukinitve sedemdnevnega roka za razmislek pred opravljanjem splava in uvedb za brezplačno in anonimno izdajanje »tabletke po odnosu« v šolskih ambulantah.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.