Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
shod za življenje v Parizu (foto: Družina)
shod za življenje v Parizu

Več kot 50 tisoč Francozov na Shodu za življenje

Svet | 23.01.2017, 10:39 Marjana Debevec

Več deset tisoč ljudi se je udeležilo včerajšnjega francoskega »Shoda za življenje«. Protest proti splavu in evtanaziji so v Parizu priredili že enajstič, po navedbah prirediteljev pa naj bi se ga udeležilo več kot 50.000 ljudi.

Protestniki so nosili napise, kot so »Obdržati otroka pomeni resnično svobodo«, »Hvala, da ste me pustili živeti« ali »Umetna oploditev se tiče nas vseh«.

Papež Frančišek in 21 francoskih škofov so shodu svojo podporo izrekli že ob napovedi protesta. V pozdravu udeležencem je papež katoliško Cerkev pozval k prizadevanjem za zaščito življenja. Poudaril je, da se Cerkev »nikoli ne sme utruditi pri zagovarjanju življenja«. Človeško življenje bi moralo biti zaščiteno »brezpogojno, od trenutka spočetja do naravne smrti«. Sveti oče udeležence shoda opogumlja, naj si neutrudno prizadevajo graditi civilizacijo ljubezni in kulturo življenja. Papeževo sporočilo je podpisal papeški veleposlanik v Franciji, nadškof Luigi Ventura.

Med uglednimi podporniki shoda sta tudi francoski primas, kardinal Philippe Barbarin, in prefekt vatikanske kongregacije za bogoslužje, kardinal Robert Sarah.

V Franciji trenutno razpravljajo o zakonskem predlogu, ki predvideva kazen za spletne strani, ki bi objavljale kot jih imenujejo »zavajajoče informacije« o splavu. Kdor namreč na spletu objavlja trditve in pristranske razlage z namenom preprečevanja splava, bi bil lahko po predlogu novega zakona pod določenimi pogoji kaznovan z dvema letoma zapora ali visoko denarno kaznijo. O predlogu bodo v francoski narodni skupščini znova razpravljali v sredo.

Tiskovni predstavnik »Shoda za življenje«, Nicolas Sevillia, je zakonski predlog ostro obsodil in izrekel zahtevo po umiku nekaterih ukrepov, sprejetih v času predsedovanja Francoisa Hollanda – denimo ukinitve sedemdnevnega roka za razmislek pred opravljanjem splava in uvedb za brezplačno in anonimno izdajanje »tabletke po odnosu« v šolskih ambulantah.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...