Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pri zdravniku (foto: Ingimage)
Pri zdravniku

Muževič: Izraz zdravstvena reforma zlorabljen zaradi političnih namenov

Slovenija | 18.01.2017, 13:57

Koalicija naj bi se na jutrišnjem vrhu posvetila zdravstvu. Pristojna ministrica Milojka Kolar Celarc naj bi predstavnikom strank SMC, DeSUS in SD razgrnila ključni reformni zakon in načrt skrajševanja čakalnih dob. Ugibanj o vsebini je vse več.

Poklicali smo predsednika sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igorja Muževiča, ki zdravstvene reforme ne pričakuje. "Mislim, da je ta izraz rahlo zlorabljen zaradi političnih namenov."

Kot je dodal, Kolar Celarčeva v resnici ne bo predstavila nobene resne spremembe v zdravstvenem sistemu, ampak le popravke. Vseeno bi morali zagotoviti določene pozitivne učinke, med njimi dodatna sredstva v zdravstveni blagajni. "Že z ukinitvijo dopolnilnih zavarovalnic lahko pričakujemo 10 milijonov evrov dodatnih sredstev."

Muževič poleg nekaterih premikov naprej omenja tudi ukrepe, ki po njegovem nikakor niso povezani z izboljšanjem sistema. "Recimo omejevanje koncesij in dajanje neutemeljene prednosti javnim zdravstvenim zavodom, ne glede na kakovost, ki jo dejansko dokazujejo pri oskrbi bolnikov."

Kot je še dodal Muževič, je nekatere predloge poslal tudi sindikat, ki ga vodi, a jih ministrstvo za zdravje kljub drugačnim obljubam ni upoštevalo. "Bliža se konfliktna situacija med zdravniki družinske medicine in ministrstvom za zdravje, v kratkem pričakujemo sestanek, da vidimo, kako naprej."

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.