Slovenija se je zadolžila za 1,3 milijarde evrov. Bo davek zadolžitve plačal zasebni sektor?

| 18.01.2017, 13:30

Slovenija se je zadolžila za 1,3 milijarde evrov. Gre za izdajo 30-letne obveznice iz septembra 2015, ki je bila sicer razširjena že večkrat, nazadnje februarja lani. S tokratno izdajo se je njena skupna nominalna vrednost dvignila na milijardo evrov.

Država se lahko za financiranje proračuna letos zadolži v skupni višini 3,4 milijarde evrov. Maksimalni dovoljeni obseg nove zadolžitve, ki vključuje tudi predfinanciranje za prihodnja leta, pa je 7,7 milijarde evrov.

"V zadnjem času intenzivno poslušamo sporočila s strani vlade, da je krize konec. Očitno krize ni konec, če se nekdo, ne glede na to, da je to na dolgi rok, zadolžuje za 1,3 milijarde, kar je zelo velika številka," je v komentarju a novo zadolžitev v izjavi za Radio Ognjišče dejal generalni sekretar združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Igor Antauer. Opozoril je, da bo nekdo to zadolževanje moral plačati, boji se, da bo to breme znova preneseno na zasebni sektor.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...