Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Mejni prehod Dragonja (foto: www.policija.s)
Mejni prehod Dragonja

Bo poleti gneča na meji s Hrvaško še večja?

Slovenija | 21.01.2017, 01:15

Avstrija želi okrepiti nadzor na meji, predvsem s Slovaško, saj od tam prihaja vse več prebežnikov, običajno se pripeljejo kar z vlakom. Dunaj naj bi ukrepe predstavil v kratkem. V začetku februarja načrtuje tudi srečanje notranjih in obrambnih ministrov srednjeevropskih držav, tudi iz Slovenije. Ljubljana se medtem pred napovedanimi spremembami schengenskega zakonika dogovarja z Zagrebom dogovarja o možnostih skupnega delovanja pred in med turistično sezono. Ob tem velja povedati, da se bo Hrvaška postopno vključila v schengenski informacijski sistem.

Spremembe schengenskega zakonika, ki bodo predvidoma začele veljati marca, bodo države članice obvezale, da bodo pri prehajanju zunanje schengenske meje izvajale sistematično kontrolo, tudi ko bo šlo za državljane Evropske unije. To bo pomenilo preverjanje po različnih zbirkah podatkov o ukradenih in izgubljenih listinah ter preverjanje z vidika, ali so posamezniki grožnja javnemu redu in notranji varnosti.

Ker spremembe schengenskega zakonika ne bodo omogočale izjem na slovensko-hrvaški meji oziroma bodo te zelo omejene in kolikor bo dovoljevala ocena tveganja, se daljšim čakalnim dobam za prestop slovensko-hrvaške meje v turistični sezoni verjetno ne bo mogoče izogniti. Tega se zaveda tudi naša ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. "Res bo taka ureditev bistveno vplivala na pretok prometa čez mejo, a je po našem mnenju nujno potrebna, saj se s tem dejansko odzivamo na vedno večjo grožnjo tujih terorističnih borcev, ki so državljani Evropske unije. Tako skušamo zagotoviti večjo varnost evropskih državljanov." Hrvaški minister za notranje zadeve Vlaho Orepić vse to razume. "Gre za večjo varnost in Hrvaška bo k temu prispevala v največji meri."

Györkös Žnidarjva in Orepić sta zato v preteklem tednu na srečanju na Brdu pri Kranju iskala možnosti skupnega delovanja držav, s katerim bi lahko državi vsaj nekoliko zmanjšati zastoje na mejnih prehodih v času turistične sezone. O tehničnih rešitvah se bodo uskladili strokovnjaki notranjih ministrstev in policij obeh držav. Orepić je ob tem poudaril, da bo za njegovo državo to tudi priložnost, da pokaže pripravljenost na vstop v schegensko območje.

Evropska komisija je prav pred dnevi predlagala postopno vključitev države v schengenski informacijski sistem. V Bruslju so ob tem poudarili, da gre za pomemben korak pri krepitvi učinkovite izmenjave informacij med članicami povezave in varnosti evropskih državljanov.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...