Jože Bartolj
Marko Zupan
Meta Potočnik
Damjana in Tadej z malo Elizabeto in očetom Jožetom (foto: Robert Božič)
Damjana in Tadej z malo Elizabeto in očetom Jožetom

Kmetija Ostanek: Najbolj pomembni so dobri odnosi!

27.12.2016, 11:59

"Na božični praznik se še bolj zavemo, kaj pomeni biti mama, kaj pomeni biti oče in doživljamo dar družine," je v enem od pogovorov letošnjega radijskega svetega večera povedala mlada mamica Damjana, ki se skupaj z možem Tadejem in prvorojencem Lambertom letos veseli enomesečne Elizabete. Nujna družina je zdaj jedro družinske kmetije Ostanek, na kateri se zdaj že tri generacije složno ukvarjajo s pridelavo zelenjave. Njihov utrip smo spoznavali tudi v božični kmetijski oddaji.

"Veliko si pomagamo, veliko smo skupaj, veliko časa preživimo skupaj in želim si, da bi se dobro razumeli še naprej, ker ti medsebojni odnosi so najbolj pomembni za uspešno delo," o njihovih božičnih željah pravi mamica Damjana. Skupaj z možem Tadejem si tudi želita, da bi leto, ki je pred nami prineslo več časa za družino, " v naših glavah bo veliko misli vpetih prav v ta cilj," še dodaja.

Kmetija Ostanek: Moraš imeti pogum in voljo do dela

»Nisem odraščala v tipični slovenski kmečki družini,« pravi Damjana. Oče in mama sta bila namreč zaposlena, v prostem času pa sta se ukvarjala tudi s pridelavo vrtnin. »oče se je v službi navdušil nad zelenjavo in pridelavo vrtnin, se začel s tem ukvarjati doma, prinesel nove tehnologije. Predstavil mi jih je, jih pokazal in razločil, saj me je vedno jemal s seboj na njivo. Nad tem sem bila navdušena, saj sem že od malih nog imela svoj vrt in na tak način se je rodila moja ljubezen do vrtnarstva in pridelave zelenjave,« je v praznični božični kmetijski oddaji povedala Damjana Ostanek Heric, ki je skupaj z možem Tadejem pred kratkim prevzela majhno dolenjsko kmetijo.

Damjana pravi, da jo je oče že od najnežnejših let naprej vzgajal za samostojno pot in jo na to tudi v praksi navajal, ko ji je zaupal posamezne opravke in naloge, da jih je tudi samostojno izpeljala. Zelo ceni, ker nimata samo odnosa oče – hči, ampak sta prijatelja.

Damjana in Tadej z malo Elizabeto in očetom Jožetom
Damjana in Tadej z malo Elizabeto in očetom Jožetom © Robert Božič

Kar ti je v zibelko položeno...

Tadejeve korenine pa so v Prlekiji, kjer je od malega bil sredi kmetijskega dogajanja. »Kar ti je v zibelko položeno, iz tega ne moreš ven... Zato nadaljujem s to ljubeznijo do kmetovanja, panoga oziroma zgodba je zdaj čisto drugačna, kot je bila doma, a vanjo sem vpet, v njej uživam in to mi daje zagon, ki ga ne morem opisati, še posebej ker ob meni stoji tudi žena, ter z njo skupaj iščeva ideje in delava načrte,« s širokim nasmehom pove Tadej, ki s kotičkom oči budno spremlja, kaj se dogaja z malo Elizabeto, ki se je med snemanjem pogovora začela pretegovati v svoji posteljici.

Podjetna Dolenjka in priden Prlek sta se srečala med študijem agronomije. Bila sta sošolca, proti koncu študija pa sta postala tudi par. Po končanem študiju sta se poročila, v oddaji pa sta povedala, kako je pri njima v praksi potekal prevzem kmetije in začetek lastnih prizadevanj ter tudi novih investicij. Odločata se za razvoj po poti majhnih korakov in ugotavljata, da jima to uspeva. Velik pomen vidita tudi v povezovanju kmetov, skupnem nastopu na trgu in skupnih prizadevanjih za reševanje težav in novih zahtev, do katerih pride na področju kmetijske politike.

Zaključen krog od seme do odličnega izdelka

Na kmetiji ostanek zelenjavo pridelujejo v sklenjenem krogu. Že na začetku leta začnejo z lastno vzgojo sadik, saj so zdrave in močne rastline temelj uspešne pridelave vrtnin. Čeprav poskušata čim več pridelane zelenjave prodati po različnih poteh, pa sta zastavila tudi predelavo v različne izdelke, ki se ponašajo z izjemnim okusom. Njihovo kakovost dokazujejo tudi znak kakovosti in številna odličja z razstave Dobrote slovenskih kmetij.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...