Slavi KoširSlavi Košir
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik

Lahko računalniški najstnik postane svetnik?

| 26.12.2016, 11:02 Marjana Debevec

Danes, ko obhajamo god prvega mučenca Katoliške Cerkve, pa se ozrimo še na enega zadnjih, ki naj bi ga Cerkev prištela med svetnike. 24. novembra je namreč milanski kardinal Angelo Scola zaključil fazo škofijskega odločanja v procesu beatifikacije mladega Italijana Carla Acutisa, računalniškega genija, ki je živel kot pravi kristjan.

Carlo je zaradi levkemije umrl leta 2006, pri rosnih 15 letih. Na spletni strani za njegovo beatifikacijo so zapisali, da je bil je občudovan in ljubljen fant. Želel si je biti »normalen« najstnik, ki je v življenju posvečal čas veliko stvarem, poleg urejanja in ustvarjanja spletnih strani, urejanja filmov, računalniškega programiranja, se je, odkar je prejel prvo sveto obhajilo, vsak dan udeležil svete maše in veliko premolil.

Bil je izredno nadarjen za delo z računalniki. To so mu priznavali tudi odrasli računalničarji, ki so ga označili za genija na tem področju, saj je bilo njegovo znanje na ravni tistih z univerzitetno izobrazbo, piše na spletni strani Iskreni.net.

Njegov najbolj znan podvig je bilo "zbiranje" evharističnih čudežev. Pri 11. letih je starše prosil, da so ga začeli voziti po vseh svetih krajih, kjer so se zgodili evharistični čudeži in so bili priznani od Cerkve.

Po dveh letih in pol je projekt končal. Uspelo mu je obiskati več kot 136 krajev evharističnih čudežev. Zbral jih je v virtualnem muzeju. Poleg zagona spletne strani je pomagal ustvariti tudi razstavo, ki je prepotovala svet in navdihnila mnoge.

»Vsi ljudje so rojeni kot originali, ampak veliko jih umre kot kopije,« je znan citat 15-letnega Italijana Carla Acutisa, ki je na poti do svetništva.

Carlo Acutis
Carlo Acutis © carloacutis.com

Mama je povedala, da je kljub veliko hobijem našel čas za prostovoljno delo, da je pomagal tujcem, invalidom, otrokom, ostarelim in drugim potrebnim pomoči. »Biti blizu Carla je bilo kot biti blizu vodnjaku sveže vode,« je še povedala.

Razumel je, da je treba življenje ceniti kot Božji dar. Želel si je biti najstnik 21. stoletja, obenem pa je nekoč dejal, da je njegov življenjski načrt biti blizu Jezusu, pa naj bo to pri večurni molitvi pred Najsvetejšim ali pa pri ustvarjanju spletnih strani ali obiskovanju šole, poroča Aleteia.

Naslednji korak v procesu beatifikacije Acutisa je posredovanje dokaznega gradiva Kongregaciji za zadeve svetnikov, in če bodo ti ugotovili, da so izpolnjeni vsi pogoji, ga bo lahko papež Frančišek razglasil za blaženega.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...