Papež s sirskimi begunci (foto: Radio Vatikan)
Papež s sirskimi begunci

Humanitarni koridor do Rima upanje za sirske begunce

Cerkev po svetu | 02.12.2016, 05:30 Petra Stopar

V sklopu posebnega humanitarnega koridorja bo danes v Rim z letalom prispelo 100 sirskih beguncev iz Libanona. Število beguncev, ki so v Italijo prišli na podlagi tega programa, bo tako doseglo številko 500. Humanitarne koridorje je že marca pozdravil papež Frančišek, saj jih je označil za konkretno znamenje zavezanosti miru in življenju.

Humanitarni koridorji so v Italiji pilotni projekt in prvi te vrste v Evropi. Predstavljajo varen prehod za tiste, ki iščejo mednarodno zaščito, da se izognejo nevarni plovbi s čolni preko Sredozemskega morja. Papež si želi, da bi se program razširil tudi po drugih državah.

V obdobju dveh let naj bi tako italijanske cerkvene organizacije pomagale sprejeti in namestiti tisoč beguncev. Pri tem v duhu ekumenizma sodelujejo skupnosti katoličanov in protestantov, med njimi Skupnost sv. Egidija in Zveza evangeličanskih Cerkva, projekt pa organizacije izključno same financirajo.

Do azila pomagajo najranljivejšim skupinam beguncev, kot so žrtve preganjanja, družine z otroki, bolni in starejši. Za njihovo nastanitev, življenje in integracijo v Italiji poskrbijo omenjene cerkvene skupnosti.

Cerkev po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...