Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Glasbeni večer v Mendozi

Slovenci po svetu | 05.12.2016, 11:49 Matjaž Merljak

V mendoški skupnosti z veseljem opažamo, da sta petje in gojitev vokalne umetnosti živa in napredna. Pesem nam podarja kulturne dragocenosti. Petje je navzoče pri vseh praznikih, liturgiji, obogati obletnice in prireditve. Z velikim veseljem sprejemamo na našem odru vokalne skupine iz Slovenije in Buenos Airesa.

Mendoški Slovenski oktet sestavljajo mladi fanti, večina zasedbe mešanega pevskega zbora so naši mladi - nova generacija, med njimi tudi Argentinci, sorodniki in prijatelji.

V soboto, 29. oktobra 2016, smo praznovali Glasbeni večer. Prvi del je bil posvečen baročnemu solo petju. Mariana Ruíz Díaz je prevzela glavno odgovornost. Na klavirju jo je spremljal Toni Štirn. Marjana je članica Mešanega zbora, pripravlja vokalizacijo naših pevcev in s Pavlijem Nemaničem vodi otroški pevski zbor naše Slovenske šole Sv. Cirila in Metoda. Poleg udejstvovanja pri naši skupnosti sodeluje tudi pri vokalnih skupinah baročne in renesančne glasbe.

Mariana Ruiz Diaz in Toni Štirn
Mariana Ruiz Diaz in Toni Štirn © Svobodna Slovenija
Prvi dve pesmi sta bili italijanski ljubezenski iz XVI. In XVII stoletja: Caldi sospiri, Raffaello Rontavini in Lasciar d´amare, Francesco Gasparini. Sledili sta dve francoski anonimni: Jeune Fillette in Que ne sui je... in angleška XVII stoletja: When the bee sichs, Tomas Ame. Besedilo je Shakespearev. Šesta pesem je bila slovenska molitev Mariji v dialektu vasi Plestišče v Benečiji. Končala je svoj nastop s Pueblito, mi pueblo, Carlosa Guastavina. Barvitost njenega glasu je ugajala. Z iskrenim aplavzom smo dosegli še dodatek: anonimno iz Italije. Iskreno čestitamo navdušeni in priljubljeni članici naših društvenih zborov in tudi Toniju Štirnu za klavirsko spremljavo.

 

Drugi del je prevzel naš Mešani pevski zbor. Pevovodja, mag. Diego Bosquet, nam je prikazal prvi nastop dvoletnega načrta. Z novimi pevci so pripravili pesmi, ki jih zbor ni pel v zadnjih letih ter skladbe sodobnih skladateljev na tujem in v Sloveniji.

Koncert so pričeli z Lahko noč, Anton Martin Slomšek/Marko Bajuk. Drugi skladbi je besedilo napisal Ciril Turk: Nagelj slovenski. To besedilo so izvendomovine uglasbili številni skladatelji. Glasba Alojzja Geržiniča je zvenela kot pristna narodna pesem.

Slovenski pevski zbor Mendoza
Slovenski pevski zbor Mendoza © Svobodna Slovenija

Narodna Pojdem u Rute Marka Bajuka, je z zborom odlično zapela solo Ani Grintal Hirschegger. Sledila je Vse najleplše rožice, narodna Emila Adamiča, v novi priredbi prijatelja mendoških Slovencev, Marka Muniha. Sledila je Meglica, narodna v priredbi Marka Bajuka. Solo je z globokim doživetjem zapela Mariana Ruíz Díaz. Kot vnuk bom dodal osebno oceno: Meglica je ena najuspešnejših dedovih harmonizacij. Polna dvorana je izvedbo navdušeno sprejela.

In končno še dve skladbi različnih argentinskih pokrajin: Moyi tun papai inche (Pijanec), Valerio Aviles, Mapuche iz Chubuta, priredba Rodrigo Delei; s kitaro je spremljal David Bajda. Zadnja je bila Agua y sol del Paraná, Miguel Brasco, glasba Ariel Ramirez v priredbi María del Carmen Aguilar, kitara David Bajda. Poslušalci smo bili uslišani in uživali še dodatno pesem iz argentinskega severa: Del prado vengo, huayno, Patti Huaynito, prir. Vivian Tabbush.

Prvi koncert dvoletnega zborovskega programa je bil zelo lepo zamišljen in resno pripravljen. Zboru so nekatere skladbe zahtevale dolgo in požrtvovalno pripravo . Čestitamo dirigentu Diegu Bosquetu in vsem pevcem. Želimo, da bi nam podarjen trud pevske skupine uživalo večje število rojakov, za kar se bomo v prihodnje potrudili.

Po uspešnem nastopu so nam pevci postregli s kranjsko klobasico, pijačo, štrudlom in kavico. Ponosni in veseli smo na uspeh Glasbenega večera!

Slovenci po svetu
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...