Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Welby: Ne smemo se bati povzdigniti glasu proti islamskim skrajnežem

Cerkev po svetu | 27.11.2016, 07:00 Marta Jerebič

Razlage, da nasilje Islamske države ni povezano z islamom, po besedah anglikanskega primasa Justina Welbyja niso nikomur v pomoč. Verski voditelji vseh veroizpovedi bi se morali odločno upreti dejanjem skrajnežev, ki jih ti izvajajo v imenu njihove vere, je poudaril canterburyjski nadškof. Običajna zavrnitev, da dejanja skrajnežev nimajo nič opraviti z islamom, le škoduje boju proti skrajniški ideologiji.

Obravnavati versko spodbujeno nasilje le kot varnostno vprašanje je obsojeno na propad, je po poročanju spletnega portala tednika Družina opozoril nadškof Welby. Če želimo proti temu učinkovito ukrepati, moramo prepoznati resnični motiv teroristov, torej širjenje strahu. 60-letni anglikanski primas je svoje misli predstavil v predavanju na pariškem katoliškem inštitutu, ki je cerkvenemu dostojanstveniku podelil častni doktorat.

V luči vse šibkejšega poznavanja verskih temeljev je Welby vse evropske kristjane spodbudil, naj znova osvojijo svojo sposobnost povezovanja v družbi. Celina bi morala obnoviti temeljno poznavanje vere, kristjani pa bi se morali naučiti, da bi svoje versko izrazoslovje in sporočilo krščanstva drugače mislečim ljudem znali predstaviti na razumljiv način.

»Enoten teološki glas bi moral biti del odgovora na nasilje islamskih skrajnežev – in ne smemo se bati tega glasu tudi povzdigniti«, je spodbudil anglikanski primas. Ob tem pa se ne smemo več slepiti, da »Islamska država« nima nič opraviti z islamom, da krščanske milice v Srednjeafriški republiki nimajo opravka s krščanstvom in da hindujsko nacionalistično preganjanje kristjanov na jugu Indije ni povezano s hinduizmom.

Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...